Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 27, 2009

she's gone... forever

Assalamualaikum...

Last Friday, when my friends told me that Yasmin was dead, i did not believe it. I googled to seek the truth. Finally, it was said that Yasmin suffered a stroke and was in a stable condition. I prayed to Allah that she will survive.

ONLY on Sunday morning that i know she had passed away. SHOCKED. SADDENED and DISBELIEVED. Suddenly, i am not myself. I hardly laugh and each time i thought of her works, it made it worse. How will the PETRONAS' ad look like this year? Who can be like her in making films, one of a kind? (My fav directors are only yasmin and khabir and shahrulezad)

That's not it. When i entered the office today, I immediately asked for today's KOSMO. I know there will be a tribute page for her. Indeed, there was. I READ and CRIED. I READ and CRIED. I couldn't do any task.

I know you might be asking, who is Yasmin Ahmad to you. Nobody. But, she was part of my life when she taught me things about life in her TV commercials and her movies. She was part of my life when i cried wholeheartedly when i watched her RAYA commercials. She was part of my life when i fantasized the life in her 'movies' families'. And most of all, SHE TOUCHED MY HEART.

I even sent a Rise and Shine (an awakening quote which my dept usually send to all staffs every monday morning) on yasmin ahmad and quoted her. I still keep the email and shall be kept forever.

dear Aunt yasmin, may Allah bless you. To the rest, let's continue her hope of a united Malaysia - with a multiracial culture and of course full of kindness and love sharing...

Al-Fatihah....

(no pix this time as i think i might cry another round and each time i see it later...)

Saturday, July 25, 2009

Nah,,, inilah anakku yang gemar beraksi spt org tua...


Korang tgk tangan ye... tgn itu perlukah letak di cermin? Sangat cute, ok!!

THE FINALE OF CAMERON TRIP

Assalamualaikum... Ya... saya tau... sekian lama, akhirnya saya berjaya mencuri masa untuk update yang last pasal cameron trip. Here goes...


Last day of our trip, we woke up and hoping that it will not be the last day. Cool breeze, we still need you! As you can see in this pictures, Princess is being attended to by two servants.. hahahahaha.... No, by her two aunts, while Ummi takes care of the packing jobs.


So, off we went to the arcade again and bought things that we have forgotten to buy yesterday. As usual, 2 queens of shopping burnt their and our pockets... Ciss....


These pictures are taken by Papa. Here, we bought the tea, and of course roses. I even bought bunga harum sundal malam. It has very nice smell.


After we have bought the final things, we went back to the apartment and took all our things. It's sad... Cos, never know when we can come back knowing the last time i was in cameron was like... when i was 7!!!


The final pictures....See... Aryssa can be a bell girl... She was so cute when her Abah took her and placed her at the bell service counter... Oh gosh... She's growing! and i am OLD!!

Ok, now, let's wait for the next update... no, no, no, not on cameron... on something else... I promis... Ahaks.

Thursday, July 16, 2009

VISIT TO CAMERON: SIRI 3

Ok. Sambung... Penatnya nak update...



Selepas di BOH, kami on the way nak pi pluck strawberries. Tgk, sekali lagi, Aryssa kelihatan gembira sangat... sejukla katakan...




Setibanya di sana, kami terus amik bakul dan mula memetik strawberries. Aiseh... masam la... Maybe kene makan dengan whipped cream... yummy!!







Kemudian, tourist guide kami bawak ke satu tempat yang mana sos strawberry sangat best. dan yang penting, usahawan melayu. Tak ramai tau org Melayu yang menjalankan perniagaan strawberi/sayur/kaktus kat sini... makan plak dengan aiskrim strawberi... YUMMY LAGI!!





Dan seterusnya, kami ke satu arked menjual pelbagai pokok bunga, kaktus dan macam-macam cenderamata. I bought a few cactus myself.





Tiba-tiba kami terjumpa sesuatu yang menarik. Try2 bagi Aryssa, dia macam geli-geli. Kami terus beli dan dalam kete, Cik Su dia mula mengeluarkan benda tersebut... Sila lihat reaksi beliau yang kiut...









Tourist guide kami nak ajak makan pancake sedap. Setibanya di sana (kami dah masuk, belum duduk je..), cashier berkata: "kak, mintak maaf, kedai ni tak halal" "Eh, dulu halal" "dulu". Dan kami pun keluar. Patutla ada patung influenza dengan sahabatnya, jingCit. TApi kami berjaya mengambil gambar. Nama tempat: Smokehouse. Tempat yang menarik. English style gila. Hayo... Rugi la, tak halal pulak. Dan di sinilah kami jumpa buah cinta... Kata Naza, buah cinta tu boleh makan. Rasa yang tak pasti macamana.





Then, night came. Kami makan pulak kat satu restoran Aunt ROsie.Sedap. Murah. Tahniah Aunt ROsie. Sbb aunt berjaya memikat perut kami. Yang kat atas: gambar Aryssa di atas high chair (kerusi yang sama kami ada kat umah... tapi kaler merah. sila beli di IKEA).




Ni aksi org lapar dan org yang dah kenyang...



Alamak, ada lagi yang belum dimasukkan. Maybe one last time ye... sabor...

Sunday, July 12, 2009

VISIT TO CAMERON: SIRI 2

okay, second part...


Pagi hari berikutnya, kami bangun dengan wajah yang begitu fresh... sebab tido nyenyak. Aryssa pun macam sangat happy dan kurang meragam. Tgk, dia leh duduk tanpa bantuan!! Hihhi..


Destinasi pertama pagi itu yang dibawa oleh tourist guide kami ialah ke Ladang Teh Boh. Ala, BOH yang kita minum tuh. Kami pergi 2 famili, kebetulan, kat Apartment MARA sewa tu, ada kawan mama sewa jugak... Perjalanan ke lokasi memproses teh amat dahsyat. TIDAK SESUAI UNTUK PREGGIES... Saya termengah2... Aryssa? Kena dukung, mana mengah! Siap leh tido lagi... CIS...

Kat tempat proses, kami berjalan dan melihat2 banyak benda berkenaan teh: mesin asing/giling teh yang lama, mesin timbang (cik zura jadi model), dan kami masuk kawasan kerja dia dan boleh nampak macamana diorang ni keje kat tempat tu. BISING SEKALI. Mereka kena pakai pelindung telinga.


Kemudian, macam biasala... ada lak tempat nak beli teh. Macam-macam teh ada... tourist guide kata, sini murah sikit la... ala, tapi kalau ada je kat GIANT, tak perlu la nak beli banyak. lainla kalu benda ni ada kat LONDON je... yang itu kene pikir la nak beli banyak...

Last sekali, kita bergambar di depan building BOH. Kalau nampak, kat sini ada cafe yang sediakan pelbagai jenis teh. Boleh menikmati sambil melihat pemandangan di bawah sana.

On the way turun (laluan yang sama masa naik), kami CAMWHORE la sekejap... PAling cute tgj Aryssa amik gambar seolah-olah berada di atas dedaun teh. Heheheh... Hijau dan tenang je rasa masa tu... Kalau buleh, nak je tanam kat umah...

ALA.... terlalu banyak entry... Kita sambung kelak la...

Saturday, July 11, 2009

VISIT TO CAMERON : SIRI 1

Salam...
Setelah sekian lama mengepam gambar-gambar lawatan ke Cameron, tibalah masanya saya berkongsi cerita. Tak best pun, bukan macam pegi London ke, Paris ke... tapi, cukup bermakna sebab inilah kali pertama Aryssa jalan-jalan dengan famili ke suatu lokasi yang asing baginya.

Aryssa lena malam sebelum tu... memikirkan apa yang dia bakal lihat kelak...

Tarikh 22May dipilih; selepas je kami semua bertungkus lumus pindah dan siapkan rumah, dan saya juga mengalami tekanan perasaan. Mama dah book bilik kat Hotel Equatorial, Cameron Highlands - under MARA. Cos, diorg ada beli apartment kat situ so, MARA punya staff leh la sewa dengan kadar yang baik.


Aryssa mmg betul2 menikmati percutian ini.. tengoklah aksi beliau bila abahnya membuka tingkap dan membiarkan rambutnya ditiup bayu segar dan takde asap... tertutup2 mata beliau...

Setibanya di hotel, kami pun check in. Aryssa melepak depan flat screen tv mcm dia plak yang drive... sila lihat kaki beliau... kagum... kagum... overall, the room has been decorated modern style. cantik sangat..

Lepas rehat sekejap, kami terus pi tgk pool dia. Cit, takde pool kanak2 sebaya Aryssa. Maka, ciksunya masuk dalam pool dan bawak Aryssa berendam. Ketar juga bibir dia. Yela, swimming di Cameron??

yang lain? bermain pool la... walaupun tak pandai... tapi papa dengan naza kira hebat gak... berbanding yang lain2... ahaks.

Biasalah, pastu, kebulur... kami pun pi makan kat THE ONLY kedai yang ada IKAN BAKAR. Sorilah, nama kedai terlupa... sebab kepam story lama sangat... I was too exhausted, that i pun terpejam mata sekejap sementara tunggu yang lain sudah makan. Cuba lihat, sama tak wajah ibu dan anak ketika tidur? Hehehhe...

Balik tu, kami tidur awal... esok nak pi jalan-jalan dengan tourist guide... See the pictures of my two loved ones... lena sungguh tido tanpa kipas.. kalau kat umah, jangan kata kipas, pakai aircond pun berpeluh jua!!

Wednesday, July 8, 2009

MEngaLah unTuk MenAng

Salam, kali ni, saya nak buat cerita macam AZYZE. Ni penulisan tangan amatur. AZYZE tolong komen:


Semua watak adalah rekaan semata-mata:


Babak 1

Nina masih lagi tekun menyiapkan beberapa kertas kerja majlis pra-graduan kolejnya. Dalam majlis itu, beliau telah diberikan mandat untuk menjadi kepala. Segalanya perlu difikirkan. Dari menu, lokasi, aturcara, semuanya. Kemudian, barulah dia senang untuk berbincang dengan ahli jawatankuasa yang telah dipilih.


Seketika matanya melirik jam di dinding, "Cepatnya masa berlalu!" keluh Nina. Dalam masa 15 minit, dia akan turun mengadakan perbincangan di bilik kuliah seperti yang telah dijanjikan.


Babak 2

"Nina, ko dah siapkan event checklist?" "Dah. Aku dah buat semalam. Kenapa ko tanya?" "Ko dah bagi pada semua ahli jawatankuasa ke?" "Dah, kenapa?" "Takdela, aku saja je tanya." Pelik, hati Nina tertanya-tanya. Mimi selalu sangat tanya apa yang Nina buat. Terutama dalam tugasan sebegini. Macam tak percaya pada aku je, teka Nina. Setahu Nina, sepanjang dia belajar bersama, Mimi memang selalu sangat mengekori dan bertanya tentang gerak kerjanya. Bukanlah sesuatu yang tak baik, setidaknya Mimi menjadi orang yang mengingatkan dia tentang tugas. Tapi, bila setiap masa dan apa jua yang dilakukan dipertikaikan, Nina mula rasa rimas. Mungkinkah kerana selama ini Mimi sahaja yang digelar KEPALA dalam apa jua majlis kelolaan kolej? Mungkinkah Mimi rasa tergugat dengan kredibiliti Nina? Tak mungkin... Tak mungkin. Mimi adalah seorang kawan yang baik untuk Nina. Mimilah yang memberikan tunjuk ajar kepada Nina tentang cara terbaik untuk menguruskan majlis. Mimi jugalah yang menjadi tempat Nina mencurahkan rasa tidak puas hati apabila pensayarah menyalahkannya dalam perkara yang dia sendiri tidak tahu pucuk pangkalnya. Mimi jugalah teman gelak tawanya, pendek kata, "Mimi dan Nina adalah serasi", kata Mimi pada suatu hari.


Babak 3

"Hah, lega aku dia kena keluar dari jawatankuasa pengurusan majlis kolej ni. Kalau tidak, akulah yang kena buat semua. Korang tau, selama ni, dia buat kerja kucar-kacir, aku yang tolong selamatkan. Majlis yang dia urus, semua tak teratur." "Eh, aku tengok dia ok je selama ni." "Kau mana tau, kau tak kerja dengan dia. Ko kan budak Account. Tak terlibat langsung dalam pengurusan majlis. Aku ni yang suffer! Lepas ni, dia duduklah kat Jawatankuasa Disiplin kolej. Barulah berdisiplin sikit. Kalau tak... hish, tak taula aku!"


Babak 4

Nina mengusap uraian airmata yang menitis semakin laju. Dia betul-betul terpukul dengan perubahan ini. Kenapa pula dia yang terpilih untuk menjadi salah seorang ahli Jawatankuasa Disiplin, sedangkan semua tahu dia amat menyukai jawatan yang disandang di kolej ketika ini. "Aku rasa macam dikhianati sangat. Orang puji kerja aku, tapi orang tetap taknak aku terus berusaha menjadi yang terbaik. Kenapa Rita? Kenapa?" rintih Nina. Rita hanya mampu mengusap-usap belakang Nina. Dia juga tidak faham kenapa tiba-tiba Ketua Kolej menukarkan Jawatankuasa Nina. Pelik. Kata Prof Goh, Nina dah terlalu banyak membuat pengurusan majlis dan terbukti dia hebat. Maka, kini dia boleh menunjukkan kehebatannya di tempat lain. Suatu alasan. Sedikit pun Nina tak membeli alasan itu.


Babak 5

Mimi duduk bersama Kak Sara dan Kak Ecah. Terkumat-kamit mulutnya berbual bersama kakak-kakak yang bekerja di bahagian korporat Kolej itu. "La, akak taktau ke? Saya rasa memang patut pun dia kena tukar jawatankuasa. Asyik menyusahkan orang je." "Hish, akak rasa dia buat keje okay apa. Patutla bila akak tanya pasal Majlis Bersama Anak Yatim tu, dia cakap dia taktau apa pun." "Memanglah taktau, sebab saya yang buat semua tu. Lega betul rasa bila dia dah takde ni." "Rugi la, kan Sara? Kita baru nak panggil Nina keje dengan bahagian kita lepas dia graduate sebab kita tengok dia bagus buat majlis, kan?" kata Kak Ecah. "Tu la, bos pun dah agree. Tapi kalau Mimi yang rapat dengan dia kata dia buat kerja ala kadar je, hish.. sayangla..." "Eh, tak payahla kak. Dia bukan bagus sangat pun, nampak je. Padahal, orang lain buat kerja."


Babak 6

Mata Mimi berkaca. "Aku tak sanggup la tengok kau macamni. Dahla tu, ko buat macamana pun, ko tetap kena tukar." "Aku tak boleh la. Aku tak rasa aku boleh." "Aku sedih la tengok ko macamni. Aku pun taknak hilang ko. Ko dan aku kan dah serasi. Kita satu team yang baik. Kenapalah diorang ni buat decision macamni." Nina menangis tersedu-sedu. Tak dapat dibendung lagi tangisannya. Macam anak kecil. Rasa macam dunia ini dah berakhir. Bersyukur sungguh dia kerana Mimi ada untuk memberi semangat.


Babak 7

Nina menggeleng-gelengkan kepala. Sumpah, dia tak sangka begini jadinya. Walaupun dia dah mula suka membuat kerja bersama teman baru di Jawatankuasa Disiplin, namun masih ada kata-kata nista yang dilemparkan. Paling sedih, bila dia dimaklumkan bahawa tukang bawak mulut adalah MIMI sendiri. Harapkan pagar, pagar makan padi. Terngiang di telinganya kata-kata beberapa rakan supaya berhati-hati dengan Mimi masa dia mula bertemu Mimi. Tapi kenapa? Tanyanya. "Berhati-hati sahajalah. Kau akan tahu nanti." Kini, dia terjerat. Dia dah tahu kenapa selama ini Mimi terlalu mengekorinya. Mimi rupanya musuh dalam selimut.


Mimi adalah kawan yang paling baik untuknya. Terlalu baik sehingga Nina terpaksa mengalah untuk menang pada masa akan datang.


Mimi adalah DURI yang MENIKAM PERLAHAN tapi TUSUKANNYA mampu memecahkan pembuluh darah yang ada.


Kini, Nina menjadi lebih berhati-hati.