Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 18, 2009

Happy Birthday my dear Aryssa!!

Salam...

Semalam, 17 Sept 2009, genaplah setahun peristiwa i ols melahirkan satu nyawa ke dunia ini. Genaplah setahun bunyi jeritan i ols di Damai Service Hospital kedengaran. Genap jugalah setahun i ols dan Naza mula menjalankan tanggungjawab sebagai Ummi dan Abah. Nak tau cerita tentang kelahiran Aryssa? klik SINI.

Time flies... like a butterfly... Selama setahun ni, mmg macam2 la yang Aryssa ni buat. Even setiap bulan, pasti ada je benda baru... Now, she can stand up straight and lama jugak... masih meniti untuk berjalan (mama kata, i ols pun lambat berjalan... mulut aje yang bising!).

Dan yang paling kesian, tepat jam 12 malam 17/9/09, dia demam. and after 30 minutes, she recovered herself. Alhamdullilah. Tapi, until now, dia masih cirit birit. kata org, simptom beralih bulan. the fact that the tinja macam kahak and ada blood stain sikit, sangatlah menakutkan kami. Tak sanggup nak raya kat hospital pulak! Doc kata, maybe cos dia nak buang kahak (sepertimana kes di HUKM) or maybe sbb dia banyak berak. Dan, lagi satu kes: bahagian sulitnya (cheh!) macam merah and melecet. Kalau sentuh masa nak basuh berak, sure nangis... sedihnya... marah pun ada. sbb taktau punca. yang pasti, lepas amik dari nursery hari rabu tu, jadi macmtu. maybe cikgu tak sempat nak salin masa dia dah berak, jadi la macamtu. Setelah apply baby bottom yang pernah dibeli di One Utama di BEbehause, dia jadi okay sket...

Anyway, i hope she can recover fast dari cirbir ni... kesianla dia...

Here's a picture of her... on the day she was born and one year after.


My dear Aryssa:
Ummi doakan Aryssa sentiasa cemerlang dalam kehidupan. Sentiasa mendengar kata Ummi dan Abah dan menjadi seorang yang penyayang. Semoga Aryssa membesar dengan menjadi seorang umat Islam yang berguna dan tidak mensia-siakan kehidupan ini.

Ummi dan Abah sayang Aryssa!!

Oh. Lupa lak... Since she's only one, maka kami tak buat celebration pun... dia pun bukan leh tiup lilin... i ols membelanja mereka makan di Sakura Kristal: RM32++. Makanan boleh tahan. Tapi tak banyak pun. ok je la... Aryssa? Tido tatkala kami makan setelah bergurau dengan kucing di sana.

Sekian.

Tuesday, September 15, 2009

Injection yang tidak Menjadi

Salam...

In just about 8 hours from now, our company will be having the Majlis Berbuka Puasa with Anak Yatim. This annual event has been my love for the past 4 years while i am doing PR (or 3 years to be exact, cos last year i was not involved on the day itself, tapi pre event je terlibat- in labor pain). This year, we are inviting Rumah BAitul Kasih in Sungai Buloh. Frankly, I miss all those preparations time. SANGAT SEDIH LA... I cant even write in here...

Anyway, I was requested to be the Emcee today through my colleague. Maaf cakap, I dont really feel happy about it. Ntahla. Perasaan macam lain je bilamana dipanggil untuk tugasan yang paling i ols suka ni. Ini bukan i ols... I usually feel so happy to know that i am the Emcee for the day. Start preparing the script with a smile, but this time, DIFFERENT. rasa macam terpaksa. dan rasanya, tak dapat pahala pun sbb tak ikhlas. Ya Allah...

Dont get me wrong, bukan i ols tak nak buat keje PR... cuma... cuma... cuma... ada satu rasa dalam hati ini yang sering berbisik, "hey, you are good in PR tasks, dont just sit and wait. Do something. And not waiting to be given the PR tasks," (motif? hati berbisik English version). I ols pun tak paham maksud hati ni. Tapi, lebih kurang dia cakap: sampai bila ko nak buat keje PR secara ad-hoc (atau terpaksa). cari jalan penyelesaian dan buat keputusan yang baik. jika ada orang nampak talent ko, insya Allah, u will be a professional PR personnel. Jika tidak, mereka rugi.

Wah.... hati yang berkata itu adalah aku sendiri. dan aku adalah hati aku itu.

OMG. I'm going to be crazy!!!! Tolong!! Tolong!! Tolong!!
Harap today akan berlalu dengan pantas sbb tak sabar nak balik dan bergurau dengan Aryssa untuk menghilangkan tekanan yang nampaknya tidak jemu menimpa diri ini.

Monday, September 14, 2009

Ramadhan Buffet Treat for the staffs...

Salam...
Weekend is over. Masa weekend, happy sangat... Sabtu dan Ahad penuh aktiviti yang menyeronokkan bersama famili terchenta... Tapi, bila dah jam 8.00 malam, Ahad, i ols terus berubah laku... moody. sakit ati. menyampah. rasa malas yang amat. Kenapa? if you read my previous entry, you would know. Ya Allah... bila la aku boleh kembali ceria ke pejabat ni? Anyway, pictures for your eyes to view... gambar gembira berjumpa sahabat. Oh. ni la event yang menyuntik semangat PR i ols... FYI, i dont really eat (bukan kerana i ols dah 'berbuka' dengan mihun tengahari tu). I MINGLED with the staffs. duk berborak. And ensure that they have everything good. Hey, thats what PR do... heheheh...
Aksi terbang ke langit ke tujuh. Cantik kan? Bukan Hezri amik gambar ni... Adik praktikal bernama Daus...
Bergambar bersama bos...
Pose 'tara kucha' kata mereka...

Naza takde... amik gambar dengan besfren dia, Mamu. Jangan risau, kami macam adik abang saja ye... jangan spekulasi... nanti berterabur gigi...
me and the girls... pose 'bebas' kata mereka... (awat mamu ada jugak ni?)
Sekian

Friday, September 11, 2009

I've been injected...

Salam...

Hello readers. Remember my last entry was about my feelings towards my job? Yeah. I've been injected with some kind of a cure/medicine that has made my day.

A day after the entry, my PR colleague asked me a favor to sort the list of names of staffs to 2 groups for the Buka Puasa thing at the Royale Bintang. With pleasure, i accepted the task and immediately do it. ALL DAY LONG, i have been doing the job: tak bangun pi toilet or even just to take a break. And, finally, the list, which i usually finished it by 4 days in previous years, IS DONE. I emailed to all staff and apologize for the late information given.

My PR colleague agreed that i have been doing it diligently, unlike tasks dealing with BD. She also said that she's quite concern i may not be getting any promotion if i keep on doing BD - she can see clearly my potential. She hopes that one day i will be back in PR and we can have our brains together for events at the office (lately, she's been doing alone and she really need 2 heads - like always, to ensure the smoothness of the event).

My other frens also acknowledged my change. She said: i think you really better of with PR becos of your persuasion skills with the staffs. You managed well with all the caci maki (becos invite staffs a bit late to the events and the have to sort things out with their partners/wives/children). And best part of it, you managed to smile!

Dear frens, let us all hope that 1 day, 1 fine day, i will get back my PR skills in the PR field, doing all the PR tasks. Even if it's not here, i dont know, maybe some other place la kot. sob... sob... sob...

END.

Tuesday, September 8, 2009

I'm Having a Very, Very Bad Virus...

(ENTRY YANG PANJANG TAPI PENUH EMOSI DAN SELAYAKNYA DIBACA OLEH KAMU YANG KUGELAR SAHABAT)

Salam...

Dah nak masuk minggu ketiga kita semua berpuasa. Setakat ni, i ols hanya tidak berpuasa selama sehari dek kerana food poisoning tahap melampau. Alhamdullilah...

But, that's not what i want to talk about this time. TPE has made her entry on this and i believe i am having the same virus as she is now. Have you ever felt like these before:
1. difficult to wake up to work?
2. you dont really take a shower (except for the wives and husbands who has extra curricular activities last night... theee thhee..) in the morning but you just 'wash' yourself and go?
3. do not bother to iron your clothes to work and end up wearing the same cloth every week? or maybe the same uniform for three days?
4. walking so desperately lazy to the car and wish that the day is weekend?
5. feeling like you are a zombie at the office, just waiting for the day is over and you can be with your loved ones at home?

I DO. And I am afraid that these feelings will never end. Of course, ppl will say: sudah-sudah la tu, accept the fate. tapi, kan, bila i tgk balik the situation at the office, i think i am still in need with PR. I mean, there are lots of things to do and it cannot be handled by a person. TEAMWORK, thats what they call it. And, jika dikatakan, i cannot do both, i cannot agree on that becos, i know how to divide the task, samada i have to focus on BD or PR in a day. Like, if there is a proposal to be submitted, i focus la on BD and at the same time ada keje PR kena buat, DELEGATE la.. kan? Frankly la... my BD tasks is not soo... exciting. Sangat-sangat berbeza dengan PR yang mana in PR you will be meeting new ppl and doing new things.

Enuff la... Nanti org kata i'm trying to speculate things. But the truth is, i want my readers to know that i really love my PR jobs and I am sad that now i cant do it - kecuali menjadi EMcee.. hayoo... sangat tak best.. And, I hope my writings here will not be misunderstood and to be accepted like any other writings la.. Satu je harapan i ols: "Dear Allah, I pray to You that You can Let me have my interest back. Because i know you know i am sincere in doing it"

And here's a tazkirah on job i got from a fren of mine:
Manusia selalu membina hubungan sosial dengan manusia lain di mana pun dia tinggal dan hidup. Hubungan sosial yang dibentuk ini melahirkan sebuah masyarakat yang berorganisasi dan hidup dalam keadaan yang lebih sistematik.
Dalam sebuah organisasi terdapat mereka yang dipanggil pemimpin dan orang yang dipimpin. Pemimpin memainkan peranan yang cukup besar dalam sesebuah organisasi dan tanggungjawabnya adalah cukup berat dan akan dipertanggungjawabkan oleh Allah tentang tugas dan peranannya sebagai seorang pemimpin.
Jangan sekali-kali meminta untuk menjadi pemimpin sekiranya kita merasakan diri kita kurang berkelayakan untuk memimpin kerana dikhuatiri kita tidak akan dapat menunaikan tanggungjawab yang terpikul di atas bahu kita seandainya kita menjadi pemimpin.
Nabi s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari & Muslim pernah bersabda : Maksudnya : “Wahai `Abd ar-Rahman! Jangan engkau meminta jawatan pemimpin. Sesungguhnya jika engkau diberikannya dengan permintaan maka engkau ditinggalkan (tidak ditolong). Sekiranya engkau diberikannya tanpa permintaan maka engkau dibantu (oleh Allah)” Shahih Al-Muslim: 1791.
Dalam hadis ini Nabi melarang keras kita dari meminta jawatan sebagai pemimpin namun bagaimana pula soalnya dengan Kisah Nabi Yusuf yang meminta jawatan? Sebenarnya Nabi Yusuf meminta jawatan dalam keadaan dia layak sedangkan Samurah yang diceritakan dalam hadis ini tidak layak.
Sekiranya Kita Layak Hukum Minta Jawatan Ada 3 Hukum:
Wajib - jika kita tidak minta jawatan itu, menyebabkan berlakunya pengkhianatan, maka minta jawatan adalah wajib
Sunat - jika kita minta jawatan dalam keadaan orang lain pun layak juga, cumanya kita lebih layak dari yang lainnya maka hukum minta jawatan adalah sunat.
Harus - jika kita minta jawatan dalam keadaan kita dan orang lain sama dari sudut kelayakan maka minta jawatan itu adalah harus.

Hukum Mereka Yang Berkelayakan Menolak Untuk Memegang Jawatan Jika sekiranya ada orang lebih layak dan kita tolak jawatan tersebut maka itu adalah yang terbaik namun sekiranya semua tidak layak, hanya kita sahaja yang layak, lalu jika kita tolak juga maka hukum tolak itu menjadi haram. Kesimpulannya sebelum kita tolak sesuatu jawatan pastikan ada orang yang lebih layak dari kita atau setidak-tidaknya sama layak. Sebelum membuat keputusan untuk merebut sesuatu jawatan hendaklah kita melakukan analisa terhadap diri sendiri terlebih dahulu adakah kita berkelayakan kerana dikhuatiri sebab kita mahukan jawatan hanyalah kerana untuk mencari populariti, publisiti dan menurut hawa nafsu semata-mata. Fikirlah dengan akal yang sihat dan buatlah keputusan berdasarkan pertimbangan iman sebelum merebut sesuatu jawatan agar kita selamat dari merebut jawatan dalam keadaan kita tidak layak untuk memegangnya.
I’vE SiNNeD!!!!

Thursday, September 3, 2009

Al-Fatihah...

Salam...

With deep sorrow, our office has lost a very prominent staff in the company. Sarjan Major Azizan Abu Talib. He was our reference for any job related to his Auxiliary Police Team.

He was one of the person that we turned to for any advice when we had events and VVIPs or VIP is coming.

He was always bringing in the brown colored organizer to his meetings or discussions with us or the bosses.

He was always talking on the phone with a high pitch note, which i know it's his style.

He was always wearing the perfume that only this smell i can cope with when i was pregnant - friends told me that maybe my daughter may like him. SHE DID NOT HAVE A CHANCE TO MEET HIM.

He was a strict guy but he was always smiling to us.

Oh my GOD. He really has passed away. There are too many 'was' in my early text.

Al-Fatihah to Arwah.

Takziah to his family.

See, ajal maut di tangan Allah. Mikael, Yasmin and Azizan has lots of things to do. But they are called before they can finish them...

Wednesday, September 2, 2009

beberapa berita di dada akhbar hari ini

Salam,

Panjang sungguh weekend baru ni. Apatah lagi jika anda diberikan MC disebabkan masalah kesihatan sementara anda. MMG LAMA. Dikesempatan ini, biar i olss cerita sikit apa aktiviti i olss sepanjang minggu tersebut:

Rabu: MC sbb Flu
Khamis dan Jumaat: MC sbb food poising. Jumaat tu, setelah perut mulai baik, bersama rakan vouchers bebuka di JEMARI Kelana Jaya. Masakan thailand yang best, tempat sangat lepak. lokasi baru yang mana mak mentua Uns tolong jagakan for her sedara/kawan (taktau yang mana satu betul). Mak Tam singgah umah before nak balik ke Temerloh. Diorg berbuka di rumah dan tido semalam.
Sabtu: mula rasa semakin baik. teman mama gi carrefour beli barang dapur. bebuka di niara kat area umah cos tak sempat nak masak dah. papa dah balik Temerloh dengan mak tam. Naza berhajat nak balik Temerloh jugak esok pagi. Tidak bersahur. hahah.
Ahad: Balik ke Temerloh dengan mama dan Aryssa. Yang lain tinggal. Jam 11.30 pagi bertolak. Tiba sekitar jam 1.00tgh. Bebuka di sana. SERONOK. Kata Naza. malam, tibai Mi Kari kat umah Mak Cu Ju.
Isnin: Masih di Temerloh untuk berbuka lagi sekali. Keadaan Aryssa: SANGAT LASAK turun naik tangga. Menjerit-jerit. I olss dan NAza jadi chef hari ni: i olss masak daging masak kicap, sotong goreng kunyit dan belajar masak lemak timun dan lada hitam dengan mama. Naza? goreng cendewan dengan daun kunyit dan juga goreng tauhu dengan buat sosnya. JUGA: TALAPIA BAKAR STIM. WAHHH~~~!! Lepas berbuka, around 9.00 pm, kami bertolak balik KL. PAGI: Sahur dengan hidangan nasi lemak yang dibawak oleh Nasrul, bakal adik ipar saya. heheh.... SODAPNYO!!
Selasa: perlu ke citer?? Kena gi keje la... :(

Masa kat Temerloh, Tuk De pun balik jugak dari Kuantan, nak hantar anak dia Ammar ke sekolah asrama. So, dia bebuka dengan kami dan ikot balik KL sbb tiket bas takde dah. Kata Tukde, dia tgk Aryssa ni ada beberapa ciri:
1. Aset yang dia ada adalah suaranya yang lantang. Baik jika beliau dapat jadi Deejay, Newscaster atau penyanyi pun not bad (READ: i olss penah je karaoke masa ngandung! Adakah ini puncanya?? Goyang Inul??!!)
2. menyukai barangan yang ada brand... motif??? mak pun pakai cap jusco je!!
3. Bila besar akan mengalami allergic pada 3 jenis makanan. apa dia? kena tunggu dia makan benda tu dulu.
4. Seorang yang jemu buat satu jenis perniagaan. Nanti besar dia akan buat Herbalife, AVON, Cosway.... heheh...

So, thats the news or activities in the weekend. and here are stories captured my eyes today:

KD dah bercerai la u olss!!
Sedih sangat. But, jodoh pertemuan itu di tangan Tuhan. katanya, KD ada buah hati baru - seorang ahli perniagaan yang kaya raya. Anaknya sendiri yang menceritakan perubahan diri KD kini. Well, taknak citer lagi la... i ols pun ada rumahtangga...

Budak 3 tahun kena tikam dengan PAKCIK sedara penagih dadah!
Sedihla... sebab tu org kata, amik dadah ni boleh buat anda jadi org lain. pak sedara yang dulu manja dengan anak buahnya, tetiba boleh tikam dengan pisau hanya kerana gaduh dengan parents budak tu. Budak yang cute dan keletah, umur 3 tahun beb!! Sedih aku!! Jadi, jauhilah dadah sbb dia bukan boleh bunuh anda je, malahan orang lain. Dah tentu korang penah dengar pasal penagih pukul mak ayah sbb tak dapat duit. yang bunuh masa mencuri... macam2 la... Moga kita semua terselamat dari jajahan dadah ni.

kenapa taknak posa ni??
Pelik la... Sekarang ni ramai sangat org yang taknak posa. TAU TAK PUASA DI BULAN RAMADHAN ADALAH RUKUN ISLAM YANG KE 3?? Maknanya, itu adalah dengan niat untuk meruntuhkan ISLAM ANDA. Hampeh. Yang taknak posa ni pulak adalah lelaki GAGAH, mampu berpuasa, bukan nenek tua yang terketar2... ataupun ibu mengandung dengan anak yang perlu disusui... Diorg ni tak takut dosa kot. Sorila.. I ols ni dari family yang mmg tekankan pasal posa. WAJIB POSA setiap org. even dah 7 tahun. kene mulakan... huhu... yang paling lawak: Tak boleh puasa sbb tak tahan tak isap rokok.. oh, btw, Naza kini sedang dlm proses mengurangkan rokok. sehari sebatang pun dah jarang sangat.

Sekianla... sangat panjang email ni... maafin Inul ya!!