Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 23, 2010

faizal tahir. yuna. aizat. tahniah.

Salam.... dah nak dekat 2 minggu kita tgk kehebatan pentas AJL 24. Walaupun hampir semua peserta adalah dari golongan wajah baru, namun, naskhah yang tampil bukanlah calang-calang... Semuanya hebat belaka... mungkin dah ada blogger yang menceritakan cerita-cerita menarik mengenai AJL 24. Apa kata i ols bercerita tentang lagu itu sendiri?

Ingatkah lagi waktu kau bersamaku
Kaku aku melihatmu

Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta padamu
Benci padamu
Cinta padamu

Lirik ketiga yang memenangi Juara Lagu ke24... ciptaan Audi Mok. Mula-mula i ols mendengarkan lagu ni, rasa macam nak pecah dan nak marah sbb penggunaan perkataan BENCHINTA. Boleh rosak tatabahasa budak sekrang ni yang mmg dah terpengaruh dengan bahasa SMS. Tapi, lama kelamaan, bila mengulit semula bait2 kata, i ols rasa ini mmg suatu tragedi yang banyak berlaku di kalangan pasangan kini. Yelah, sayang, tapi menyampah. nak tinggal, tapi terkedek2 kembali ke pangkuan... ditambah dengan energy FT yang walaupun sakit pada malam tu, lagu tu naik gah secara tetiba pada malam AJL 24... Tahniah Audi Mok!

Tahniahla... walaupun anda sakit, anda mampu jua memberikan persembahan terbaik...

oh bulan
jangan layan diriku lagipabila,
air mata membasahi pipi
dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku
pabila,
kau bersama yg lain

Lirik yang sempoi. tetiba anda rasa anda pun mampu mengukirkan lirik sebegini. kan? kata-kata yang terdapat dalam lagu ini pun kita dah boleh tahu bagaimana bentuk penyanyi yang menyanyikan lagu ini: saratkah? mengerlipkah? simplekah? Frankly, i ols tak MINAT langsung lagu ni dan sering beranggapan Yuna cuba untuk menjadi orang lain (jewel dan seumpamanya). Jelik jugak pada mulanya. Tapi apabila dengar lama-lama, rasanya mmg ada kick... tgk sahaja cara dia menyanyi. sempoi je tak terjerit2... oh. dan the fact that it's a natural talent (dia ni budak law), lebih menguatkan lagi cinta i ols terhadap lagu ni... chewah...

"ha... berhasil sudeh menampilkan lain dari lain saya..."

Sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu
wangian kasihmu
hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada hentiAlign Left
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi.. pergi..

sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya
kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia

Enuff said, lagu ni masa kali pertama i ols dengar ialah kat HotFM, a day after arwah Yasmin meninggalkan kita. OMG. I cried. Lagu ni tetiba terkena pada situasi. Ditambah dengan suara merdu Aizat, kekuatan lagu ini mmg terserlah. Tak nak cakap lagi la. Nak nangis.


"saya serius ni..."

Thanks to google pictures (of cos la... takkan i ols yang amik foto2 ni)

Friday, January 15, 2010

remaja. maksiat. penguatkuasa?

Salam...



hari ni terbaca harian metro. ntah apa nak jadi dengan dunia sekarang ni. muka depan tertulis kisah lelaki teraniaya dan malu selepas 'tunang'nya rupanya isteri orang. lebih best, kononnya, majlis pertunangan hari tu hanya diterima oleh mak sedara si perempuan sahaja dan dibuat di sebuah masjid. tak logik di akal la... kesian bila memikirkan bagaimana rombongan yang hadir di masjid untuk akad nikah dan kemudian ke rumah bakal 'pengantin' - pengantin perempuan hanya memakai tshirt dan kain batik dan familinya pun tiada!! aduh. mak ayah pengantin perempuan dikatakan dah keluar awal dari rumah bila si anak bagitau ada org nak datang menikah...


kesimpulan yang i ols dapat: maybe mmg perempuan ni dah kawin, tapi dah bercerai dan tidak memaklumkan sesiapa. kecuali mak sedara dia. dan mungkin, dia masih isteri org kerana dia tak buat apa2 prosedur perceraian langsung. yang paling best lagi: polis kita ni. haduih... maaf, i ols tau, ada lagi ramai polis yang baik. ni je yang weng sikit... apapun, biarlah dosa dia tanggung buat org rugi, malu... hayo...


tengok, baby ni pun malu dengan keadan yang terjadi pada masa tu... http://64.246.42.50/images/252.jpg


Oh... berita lain... erm... saya nak buat komen sendiri ni... tapi jangan marah ye... kenapa kan, kita duk baca kat paper, dengar dan lihat di berita, pasal rumah maksiat la, lokasi memadu asmara la... tapi, macam TIADA YANG AMIK ENDAH. I mean, if you know about this, i guess the authorized ppl should go and harras them all la sampai dah TIADA MAKSIAT. Kalau nak ikutkan, ramai je org2 yang boleh sound tepat, tapi, kita kan ada undang2, jadi, apakata kalau polis, org di jbtn agama, tambahkan manpower, dan duk merayau kawasan ni (bukan amik gambar lucah tu), nasihat, halau budak2 ni... SAMPAI LA DAH BOSAN.


Paling best, rumah urut, rumah maksiat, serbu2, ada jugak lagi, serbu2, ada jugak lagi... aik? macam biskut je... kenapa ek? tengok 999, dia kata: pusat ini pernah diserbu dan lesennya ditarik. tetapi masih lagi beroperasi.


Okla, malas la nak cakap lagi. bukannya i ols bagus sangat pun... cuma PELIK je... heheheh...

hm... kalau kena tarbiah, rasanya budak2 ni tempeleng kita balik kot... kan?

Thursday, January 7, 2010

Happy. Happy. Happy

For a bubly daughter who seems to like her Abah more than me,
I am happy

For the country I live in, eventhough lots of unusual incidents happen,
I am happy

For the collagues and friends that I laugh and cry with,
I am happy

For the job that is now back on track,
I am happy

For the families that have always been supportive,
I am happy

For the luxury, though not much, that i have,
I am happy

For the love that I share with Naza,
I am happy

But how come i need more?

Tuesday, January 5, 2010

karangan masa hadapan nukilan Aryssa berkenaan CUTI SEKOLAH

"Okay murid-murid. Memandangkan hari ini hari pertama persekolahan kita setelah lama bercuti, cikgu nak kamu semua membuat sebuah karangan (cliche)," kata Cikgu Adibah, guru Bahasa Melayu tahun 5, Sekolah Kebangsaan ****. Seketika matanya meliar melihat keadaan anak muridnya yang nyata masih dalam mood cuti. Terlepek sahaja, tak bermaya. Dibetulkan kacamata rabun jauh yang sekian lama digunakan.

"Bila nak hantar cikgu?" tanya Gunaseran, murid lelaki berbangsa India yang boleh tahan fasih berbahasa Melayu. "Dua puluh minit dari sekarang. kemudian, ketua kelas tolong kutip buku-buku dan hantar ke bilik guru." Dan Cikgu Adibah berlalu pergi. Dia sudah tidak sabar untuk memilih kain pasang yang dibawa balik Cikgu Siti, berasal dari Kelantan.

"Apa yang aku nak tulis ni?," Aryssa mengumam seorang. Yang pasti, musim cuti baru ni, beliau hanya bercuti di Port Dickson. "Hm... bolehlah..." dan tangan montoknya terus mencapai pensil dan mula menulis....

Bercuti Bersama Keluarga di Port Dickson, Negeri Sembilan
Pada musim cuti yang lalu, saya dan keluarga telah pergi bercuti ke kawasan pantai di Port Dickson. Abah saya memandu kereta dengan berhati-hati (yelah tu..). Ummi saya menemani saya di tempat duduk belakang.

Setibanya di sana, rupanya bukan kami sahaja yang bercuti bersama. Kawan-kawan Ummi dan Abah pun ada. Salah seorang kawan Ummi, Makcik Miza, turut membawa Danish. Danish berusia 4 tahun.

saya bermain pasir
buat pertama kalinya... sungguh mengujakan...

Saya kurang berminat untuk turun ke laut, bukan untuk memancing, tapi mandi. Air laut masin. Saya lebih suka apabila berada di dalam air kolam. Lebih tenang dan kurang menakutkan.
Lihat... suka sungguh saya di kolam renang berbanding di laut yang luas... takut la!

Malamnya, kami semua, 10 orang semuanya, pergi makan ikan bakar dan terus ke sebuah pusat karaoke. Inilah kali pertama saya memasuki tempat sebegini. Saya gementar melihat Abah dan Ummi khusyuk menyanyi. Tidak saya sangka, saya anak pasangan artis (hahah).

Lihat... Abah saya mendendangkan lagu Awie sambil Ummi berpura2 gembira...

Esoknya, sebelum pulang ke Kuala Lumpur, saya sempat menaiki bot bersama Ummi dan menyaksikan bagaimana orang dewasa dijatuhkan dengan sengaja ke dalam laut. Danish tidak ikut bersama, kerana dia takut (cih. tak rock la dia).
aksi sebelum makcik-makcik dan pakcik-pakcik ini jatuh ke laut... saya pula dilambung Abah...

ini gambar bertajuk: aku, bot dan laut. Tajuk diberi oleh Abah... Masa ni, saya dan Ummi sedang dibawa menaiki bot menikmati keindahan alam...

saya tersengih menahan keseju
kan...


dan mereka pun jatuh...

Disebabkan letih, saya tidur agak lama. Bila terjaga, terus Ummi memberitahu kita akan berangkat ke Kuala Lumpur.

tengok... tertonggeng saya tido dalam kepenatan

Begitulah peristiwa semasa cuti sekolah baru-baru ini. Saya berasa sungguh seronok. Walaupun begitu, saya berharap agar suatu hari nanti saya dapat ke Disneyland, seperti Tengku Jijah yang sedang khusyuk menulis di sebelah saya ini. Dia kaya. Tapi, saya harus bersyukur. Ada lagi kawan-kawan yang langsung tidak berjalan di musim cuti dan sibuk membantu keluarga mencari sesuap nasi.

Sunday, January 3, 2010

aida is now 28th... and what are her resolutions?

Salam...
1st jan 2010 has finally gone. i have to wait for another 1 year to celebrate my bitchday eh, birthday again. Which make me a bit sad to say bye-bye to my big day.
How was this year's celebration? Well, thanks to my officemates, they made my birthday livelier this year. hehehe... i got muffins.

the eve of the day, i watched and ohhed-ahhed the colorful fireworks with some frens. where? it's a sacred, oopss, secret place i cant reveal. Thanks to Abah, you brought in the cake and they sang for me. It's new york cheese. Also can la. READ my WISHLIST.

The morning of the day, woke up a bit early with Aryssa's morning drama. Laughing. Talking. And the day went great. I baked a bread and butter pudding since my Vouchers are coming.
WE HAD LUNCH AT TGI. Why are these CAPS? Becos this is my first time. Oh great... they sang for you to. And they made you use a ketchup bottle as a mic to give a speech. And they said you are one year older... darn... And there's a choc cake. WOW.

Back at home, i was waiting for the VOUCHERS. Eli, Nurul and Che tene came. We chatted and i asked them to savour my pudding. They DID. Mama's nuggets and goreng pisang were also a hit. SUDDENLY, Azim came in with a... ANOTHER cake. Hahah. Mocha, i think. And then they sang and spent another 3 hours with me...

And when they were about to leave, Syikin, my twins' fren, came in and brought a spegeti. Well, for the twins. and me. "eh, rumah ko ni macam artis la pulak. ramai yang datang. Jaga2 kang Abg Naz dtg terjah...!" hahahahahaha....

Then, when we were chatting at the table, my cousin came and brought my fav kueh from Tg Lumpur: Kuih pulut bakar. YUMMY. She spent the next 2 - 3 hours gossiping with my mum. Hahaha...

And just now, Unee came and gave her gift. So sweet...

So, that's how i had my birthday. THOUGH I WAS HOPING FOR a movie, spa, saloon treat,but this is okay already...

Gifts? Quite a number and counting... hahahaha... Cards? NONE. Abah? ONLY CAKE. Waiting for the rest of it.

Now, the resolutions....
1. tyring hard here to be more relax
2. ON TIME
3. save more for aryssa
4. to be serious in my AVON business (Yup... am a dealer now. BUY FROM ME)
5. to give gifts within one month after the celebration to anyone who deserves it.
6. BE FUN
7. PR CAREER = AIDA (enough said)
8. TRAVEL more with my families (well, that includes balik kg)
9. be happy about my body (owh... is that fat? hi fat! welcome home... hahah)
10. TO SEND OUT ARTICLES to Mags and Publishing companies. Just for fun. And money.

Okay guys... thanks... love you... happy new year (it's a month's celebration. like raya. so enjoy it).

NITE.