Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Sunday, October 26, 2008

The books i read during my pantang period

Yup. These 3 are the books that I am reading currently...

Hello again...

Let me tell you honestly, during your confinement, you will be bored to death: except doing the routine (will tell more on this in other post). The first 2 weeks will be fine cos everything is new: the baby, you, the routine, the food. But after that, you will start digging your bookshelf looking for a nice book to read.

I thank Allah that I do have materials to read. "Complete Baby & Childcare" book was given by my brother who came back from Wales, London. It is a very interesting book, telling you things to look for or how to handle babies from the day they were born until 5 years old. I am still reading it. Though i must admit that some of the information are not suitable in our culture/belief, but i do think it is a informative book.

The other book "Good Mother" was given by my officemate during her visit. Telling you the truth i have yet to start reading it. But, i can tell you it's gonna be a bit difficult as it is written by an Indonesian writer.

And... yup. The book that i finished reading within 1 hour is "Who Moved My Cheese?". It was lended to me by another officemate (very kind of him, he knows I need the book and share the knowledge). It is an inspirational book where you will think back of all the things that you are currently doing: am i satisfied? is this what i want? what if i change? can i handle the change? do i need to change? Phew. IT IS EASY TO ANSWER LITERALLY, but NOT IN ACTION.

Oh well. Better check what Aryssa's doing upstairs. Oh. today's my 40th confinement day. Yahooo!! I will tell the story of my confinement period once i have finished it in 4 days...

teaser: nur aryana aryssa




Monday, October 20, 2008

memories remain... pregnancy outdoor photo session

hi all...
mmg ramai dah tau saya sudah selamat melahirkan. entah kenapa, saya masih rindukan diri yang sedang mengandung, dengan anak yang asyik menendang dalam perut. tiap kali melihat aryssa, saya rasa seolah tak percaya bahawa si ketet (kecik, dlm bahasa mak mentua saya di Johor) ni yang menendang saya dulu. belum pun sempat saya masukkan post ni, saya dah pun melahirkan. so here are some of the pictures taken di Lake Garden. kira-kira seminggu atau dua minggu before kelahiran nur aryana aryssa. thanks again nizar yang sudi mengambil gambar ini...


"Abg rasa kita bagi nama melati la..." "tak nakla"


"lorh... kita kene amik gak atas tangga ni ek?"


"erk.. tak baik la fokus kat perut ni"


"Baby, baby buat apa tu?" "abg, cepat la pose"


berangan artis sat...


lagi pose di tangga sebab mommy to be penat berdiri


a loving kiss from a loving husband to a lovely wife


love is cinta

manja sebelum beranak


di ruang orang naik sampan


berlatarbelakangkan air pancut.. ahaks


perut yang tak berapa nak ramping


org kata side pose always work... tapi tidak untuk gambar ini... hahah.


my most favourite photo


"yelah, doc kata kene push buat mulut mcmni"


naik beca tak bergerak


"lah, tak muat tangan abg nak peluk"


"ta ta! nanti tunggu gambar kami dgn baby pulak ek"

Sunday, October 19, 2008

kesakitan itu berbaloi

Ramai org duk tanya2, sakit tak beranak.. sakit tak kena jahit.. sakit tak nak teran. Biar saya terus terang: SAKIT. tapi tahap kesakitan itu bergantung pada individu. ok. biar saya ceritakan pengalaman sakit saya dalam post ni. post before ni adalah lebih kepada kelahiran aryssa, kali ni lebih kepada penceritaan sakit itu sendiri.

bermulanya kontraksi ulung adalah sesudah saya dan suami bersahur bersama. bukanlah bermakna saya pun posa rabu tu, cuma teman aje dan rasa nng lapar. dapatla makan ayam madu dan juga 2 bijik telo separuh masak. about 9.00am, saya mula rasa lain macam. rasa nak berak teramat. rasa mcm nak berak yang besar, sakit sampai saya menjerit. ada org kata, org islam tak baik jerit2 masa sakit. kene ingat allah selalu. yelah, saya jerit: YA ALLAH, sakitnya YA ALLAH. sama jugak,kan?

kesakitan tu makin lama, makin membuak. baju suami habis ditarik. tiap kali dia suruh bersabar dan tarik nafas, jawapan saya: abg senangla cakap, bukan abg yang rasa! (sorry hubby, mmg sakit sgt time tu). bukan itu sahaja, dinding wad saya tumbuk2. bantal saya gigit. sgt dahsyat. tapi, pintu rahim masuk belum buka besar.

Akhirnya saya kalah. saya mintak suami panggilkan nurse, mintak penahan sakit. "tapi maybe akak still rasa sakit, cuma dia bukak cepat sket la" "lantakla dik, janji cepat siap" dan ye, baby akan sedikit weng dengan penahan sakit ni.

12 tgh, saya mintak suami panggilkan mama yg sedang bekerja untuk dtg segera. saya nak tau, mcm ni ke rasa sakit tu, kenapa begitu dahsyat, satu rasa yang tak dapat saya bayangi. selama ni, kwn2 duk kata: "ala, mcm gigit semut je". ceh. ayat nak sedapkan ati.

mama pun sampai. dia pujuk saya. peluk saya. masa tu saya rasa tiada malu lagi.

1.30pm - akhirnya berjaya masuk labor room.

akan tetapi, sakitnya masih belom kurang hinggalah saya mula meneran dan sakit itu seolah2 hilang. teran pun tak rasa apa. episiotomi pun tak rasa jugak. masa jahit je terasa sakit sket. apatah lagi bila nampak kepala aryssa mula keluar, saya nak cepat2 tamatkan perjuangan ini dengan hadiah yang tak terkata indahnya.

paling best, aryssa dah mula tunjuk kekuatannya dengan mencengkam erat leher baju nurse yang nak bersihkan dia. heheh. selepas dibersihkan, dan sementara saya dijahit, aryssa bermenung di tempatnya. agaknya, dia pun keliru dengan keadaan sekeliling. saya panggil "baby, baby ok?" berkali2. dia menggerak2kan kepala, seolah2 paham.

Alhamdullilah. semua tamat.

jadi, yang mana lebih sakit? sakit menanti buka pintu? sakit meneran? sakit dijahit? saya pilih sakit menanti.

tapi ingat ye bakal ibu, rasa sakit kita semua berlainan. ada yang kene 12 jam, ada yang kena 12 minit je. semua ada habuan masing2. yang penting hasil yang kita dapat, amat berbaloi.

selamat mencuba.

ps: ada makcik saya yang setiap kali masuk labor room akan berkata: "aku taknak masuk dah bilik ni" tapi, skrg dah 5 anaknya... hheheheh...

Tuesday, October 14, 2008

Saya telah ditag oleh Nanim

So, inilah jawapan ku, agak panjang, tapi bacalah. oh. kepada yang ditag, sila buat.

rules:
1. the rules of the game get posted at the beginning
2. each player answers the questions about themselves
3. at the end of the post the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves a comment, letting them know they got tagged and to ask them to play and read your blog

starting time: 8.34 pm
name: Nora aida
sisters: 2
brothers: 1
shoe size: 4/5
height: 155 cm
where do you live: taman melawati
have you ever been on a plane: yes.
swam in the ocean: yes. tapi actually hanya rendam badan
fallen asleep in school: selalu. time fizik. sbb tak minat
broken someone's heart: tak penah. dibreak org, penah. huhu.
fell off your chair: er.. tak penah kot
sat by the phone and waited all night for someone to call: tak. tapi call org malam2 buta, penah
saved emails: selalu. esp yang penting untuk digunakan di mahkamah. haha.
what is your room like: oh. katil org dah kawin, agaknya mcmana? heheh.. ada gambar kawin la! Queen sized bed, dgn tilam super yang berharga lebih seribu (terpikir, kenapa beli... lalu terpandang anakku aryssa, oh patutla... hahah!) yang kini katil itu didiami oleh adik bujang ku sbb aku terlantar di bawah berpantang.
what's right beside you: aryssa. sedang tido.
what was the last thing you ate: huh? nasi. ikan bilis goreng dgn lada itam. bawang goreng dan serunding daging serta sup sayur lobak putih. nak rasa?
ever had chicken pox: masa darjah 4 rasanya.
like picnics: kureng. sbb malas nak packing.
who was/were the last person you dance with: erk? naza, my husband. masa honey moon. hahaha.
last made you smile: lorh... masa tgk aryssa tersengih2 dlm tido tadi.
you last yelled at...: doc dan nurse masa nak bersalin. minta maaf ek... sakit sgt...
today did you talk to someone you like: like mcm bercinta dan sayang ke? of cos la... hubby and daughter - wpun aryssa hanya merenung je air liur terpercik.
kissed anyone: malula... * wajah tersipu2 *
get sick: lorh... masa engorgement.. sila bukak kamus mengandung
talk to an ex: tak kuasa!!
missed someone: yup. my frens masa sekolah. lama tak jumpa depa.
who do you really hate: paling tak suka org yg TIPU, BERLAGAK
do you like your handwriting: of cos. sbb ada byk jenis.
are your toenails painted: nope
whose bed other than yours would you rather sleep in: TIADA
what colour shirt are you wearing right now: erk... biru
are you a friendly person: Ye. kadang2 makcik kat bus stop pun saya tegor
do you have any pets: Tiada.
do you sleep with the tv on: tak sbb tido dlm bilik tiada TV
what are you doing right now: tgh jawab tag sambil merenung jam
can you handle the truth: yup. better that way
are you closer to your mother or father: mama la kot... papa ni garang la
do you eat healthy: kekadang. nak2 masa berpantang. terpakse buat2 innocent.. (jaga2 la McD kat KL SENTRAL, nanti aku dtg hari2!!)
do you still keep pictures of you and your ex: dah buang
if you're having a bad day, who would you most likely go to: my hubby and tell everything to him.
are you loud or quiet most of the time: LOUD.
are you confident: kekadang, esp if things that i know better

5 things i was doing 10 years ago:
form 4 (16 thn)
1. di MRSM Kuantan
2. dekat dgn kampung, so selalu balik umah tok wan
3. penah kena sound dgn senior sbb borak2 dgn sorang abg senior yang satu sekolah masa form 1-3 di MRSM kuala Klawang
4. join teater sekolah, jadi mak datin kekwat
5. masuk debate untuk sekolah

5 of my bad habits:
1. berleter
2. suke kritik
3. suka gelabah
4. selalu nak cepat buat keje
5. suka makan cheese cake. hahah

5 places i am living in:
1. kg pantai, beserah. Kuantan
2. pengkalan chepa, kelantan
3. taman sri rampai
4. taman melawati
5. taman melawati (kat sini je ada lebey kurang 4 tempat)

5 tabiat buruk anda time sekolah
1. suke tido time fizik
2. suke berborak time buat keje sekolah
3. masa cuti panjang, suke lepak, pastu dah nak dekat masuk asrama, baru terhegeh2 buat keje skolah.
4. tak suke pakai camisole (yeke eja camni?) dgn kain dlam. panas la..!
5. suke kuar outing bazir duit kat cybercafe

3 favourite subject anda… kenapa?
1. English. Sbb berangan nak jadik cikgu subjek tersebut. lagipun, mmg minat.
2. matematik. Sbb very tricky, tapi sentiasa ada jawapan, buat saya teruja nak selesaikannya! (WAh... )
3. Bahasa melayu. Cintailah bahasa kita

3 subjek yang anda tidak suka… kenapa?
1. Fizik
2. Kimia
keduanya sbb saya bosan
3. PJ. sbb kene lari2... penat la... ntah apa2 ntah... bukan nak jadi pelari pecut negara pun.

Menarik pada kamu?
La... saya ni menarik ke? wakakakak... okla, ada yang kata saya ni senang diajak berbual. my hubby kata mata saya cantik... (ayat nak tackle le ni).

Kamu paling suka?
banyak la... antaranya cheese cake. hahaha.

Anda tidak boleh hidup tanpa?
Keluargaku, dan segala basic necessity

Setiap malam sebelum tidur, siapa yang anda hubungi?
tak perlu sesapa, dah ada kat sebelah.

5 people i tag
1. Adik
2. Ely Azyze
3. Ayu
4. Helmi
5. shida shahrom

End time: 9.02pm (nasib bek aryssa tido nyenyak setelah didodoi)

There's a new girl in town!



Nur Aryana Aryssa Mhd Nazarudin



Salam to all...



My pregnancy period is finally over.... She is finally here. For a peek, that's her, fresh from the 'oven'. Heheh.. Here's the story...



THE FINAL DAYS



12th Sept 08 - Had a weekly checkup pada pagi. Doc kata baru bukak 1 cm and progressing sbb dah lembut. Baby punya berat 2.75kg at the moment. I dah mula menggeletar. Tapi terus proceed ke ofis though doc nak bagi MC sbb hari ni ada buka puasa dgn staff kat ofis. I am looking forward for this sbb terbayang-bayang BREAD & BUTTER PUDDING FELDA DSaji dan sirap bandung soda. OMG! Mmg makan banyak menu2 tu hari tu. Rasa lega bila dah dapat.

Yup, as big as a watermelon!



13th Sept 2008 - Mula kuar tanda - lendir dan darah. Contraction lite2 mula berlaku. Risau jugak. But, relax je dulu.



14th Sept 08 - More tanda - tapi contraction tak frequent. Tapi sakit jugak. Gi hospital dan check - only 1 cm ma...



15th Sept 08 - Next appt with the doc. Dia kata dah 1 cm. Doc suruh admit, tapi taknak sbb musti lama lagi... anak sulung la katakan. Tapi she gave me 2 days MC and next appt due on 17th Sept - terus admit ye, kata doc. Abg Naza EL today sbb lepas balik dari hospital, I dah mula sakit2 balik.



16th Sept 08 - Abg Naza keje. Tapi I dah rasa lain macam gile... Waited him at home lepas keje pagi. Then kami ke hospital. Kali ni, mmg kene admit. 2cm, tapi lembut gile... So, that night, Abg NAza temankan. Amik ubat berak hari tuh jugak. Tido macam biasa, tiada sakit yang teramat. Rasa berdebar2 je..



17th Sep 08 - Subuh, kami bersahur sama. Siap makan nasi dgn ayam madu lagi. PAstu telo separuh masak 2. Heheh. Selepas sahur...bermulala contraction yang sangat dahsyat. Saya tak buleh bygkan mcmana, tapi dia mcm sakit nak berak benda yang BESAR gile. Dan ianya berlarutan sampai ke waktu bersalin dan semakin kerap. Abg NAza banyak kali kena marah lak, kena tarik baju la sbb saya tak tahan sakit tu. Rasanya, ada la dalam 6 jam tanggung sakit tuh.



Saya terpaksa amik Penthadine, untuk mempercepatkan bukaan. Mmg cepat pun. Kalau sebelum ni, dari 1 cm ke 1 cm amik masa dekat sejam, ni tak sampai 2 jam, dah bukak 8 cm dari 3cm. Huhuh...



1.30pm - masuk labor room. my good, i was shaking like hell! Abg Naza join dalam tu sekali dgn 2 nurse (thanks dik..) dgn doc - pasukan sorak untuk saya hari tu.



2.25 pm - after much pushing and with a little help of the vacuum, aryssa pun keluar... heheh. tapi takde pun aksi pegang masa fresh tu. Then saya DIJAHIT, Aryssa dibesihkan dan di iqamatkan oleh abahnya dan disumbat sedikit buah tamar.



Then, saya balik ke bilik dan ramai yang dtg melawat. More pictures, coming soon!

SEPI the Soundtrack

The cover of the soundtrack



Hello...





I've watched SEPI twice already and i really enjoyed it. One day, 10th Sept 2008, Nanim, my officemate kata dia bakal dapat CD soundtrack tu secara courier. She was also excited.





CD yang dinanti pun tiba. Walaupun tuan punya belom dgr, saya dah rembat dan dengar pada PC sendiri di ofis. Seriously, i like the songs...





To those out there, berbaloi membeli CD ni. Tapi nak kasik sebagai hadiah kat saya pun OK jugak... hehehe...

LAMA SUDAH TIDAK MENGEPOS

hi...

It's been a while since my last entry. Ada kejadian, and i will let you know later. Banyak sungguh kejadian yang berlaku di sekitar saya sepanjang ketiadaan saya di arena blog ini (mcm la ramai sgt yang baca blog nih).

Neway, apa yang buleh saya katakan, pengalaman mengandung akan berakhir tidak lama lagi. That will be the highlight of the posts kelak.

So, enjoy!