Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 8, 2012

STATUS: happier!!

Assalamualaikum wbt and good day to all!

Lamanya tak update blog ni. I used to be a frequent writer. The was even a time when we had this "one post a day" and of course I didn't lose! So, actually, tak apa pun nak ditulis cuma kebelakangan ni, rasa sangat tidak seronok dengan apa yang berlaku di sekeliling I.

1. Jenayah makin teruk!! - okay, some say, I may b paranoid for the unfortunate event happened to me recently. Fair enough. Tapi tidakkah anda rasa peningkatan kadar jenayah ini berpunca dr kelemahan sang menakluk negara kita? I mean, pihak bkuasa, pihak atasan, pendek kata pihak yang memerintah. You see, in the new era of high technology, people are prone to feel insecure if they are not up-to-date. So, they want easy money, easy cash. Salah satu caranya? Merompak. Apa org atas buat pun kita taktau. The social problems are the better thing to look for bukannya isu khalwat menteri, seks luar tabii or skandal2 yang lain. Cater the social ill first, barulah negara aman maju. Ni nak naik basikal kt kwsn rumah pun ragu2 selamat ke tidak.

2. kerja makan rasuah - ni lagi satu. Baru2 ni adik I accident ketenya. Dilanggar makhluk perosak bangsa dia sdiri. Unfortunately, org tu tk ngaku salah dan buat repot tk sama dengan kejadian sebenarnya. We all ingatkan kebenaran itu akan muncul dpn si sarjan. Malangnya si sarjan lebih sygkan "duit poket" dia. Dia dh tau kita di pihak benar, dia buleh suruh kita ngaku kita salah. Kene suapkah encik? Hisssh. Macamana la org tknk amik tindakan sdiri. Sdgkan kebenaran mmg tk boleh menang di dunia ni. So, kpd yg berkenaan, renung semula apa kita dh buat. Byk dh drama psl rasuah ni dan implikasinya. Takkan tk leh nk paham jugak lagi kan?

3. Berniaga adik beradik - haaa.. Another issue yang sering menjadi bualan. I mean, sometimes, we tend to cover someone's fault since we are both serving to the same client. But do we know that in the end, we are the one who actually get the consequences? Yeah, mmg la nak tlg adik sdiri, tp kalau mmg dh adik sdiri tu kejenya curik ayam, tak berbaloi. Moralnya: keje biar ikhlas. Jgn biar susahkan org lain. Hidup ni macam roda. Kan?

Eh, oklah. Sebenarnya nk bg post lain. Later la. Sbb fikiran tk tentula. Ada keputusan yang perlu dibuat dengan cepat. Hahahaa.

Daaaaa....! Jumpa lagi yaaa