Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, January 22, 2016

I have opened up my special "delivery" birthday gift!

Assalamualaikum wbt and happy new year!

Thanks for those who have sent their warm wishes on my birthday (1 jan). I truly appreciate your thoughts. This year, my birthday is even more special as I received a very special gift from Allah. In a form of: a baby girl!

She was born on 15 January 2016. Exactly 2 weeks after my birthday. This is my first experience to deliver a baby at night. The others were born during the day. And I must admit, it's a bit tiring. Hehe. Wanna know what happened that day, the day my baby was born? I will try to keep it short and simple!

11 Jan:
I had an appointment with my doc, Dr Kamariah (Kay). According to the VE, I have dilated 2 cm. Wow. Doc gave me a week mc. Just to be safe.

Throughout the mc days, I did not feel any pain. Just some ache around the abdomen, waist, pelvic etc. I did my birth ball exercises. And eat a lot!

15 Jan, 10am:
Now, at this point, I felt a bit uneasy. My contractions started to be frequent but not that painful. I sent my contractions calculation to my doc. And she asked me to see doc zana as soon as my husband is home from work.

6.45 pm:
Yes. There were contractions. And yes, now it has dilated 4cm. Membrane is soooo soft, so doc zana requested be to be ready to be admitted at Dewan Bersalin Muslimah in Gombak. We went home and get some stuff. And of course kissed my other 2 daughters.

8.30 pm:
Arrived at the scene. VE 6cm dilated.

9.30 pm:
Nurse normah broke my water. And by now, it's 7cm already. And the pain, dont ask! Huhu. I wonder how eh, everytime we went into that room, experience the pain, said we never wanna repeat. And yet, we got back there. Not even 2 years from the previous one! Allah is great! We will always forget the pain once we see the face of our children. Kan?

10.30 pm:
Nowwwwwww....after a hu-ha with en naza (my husband), it's 8-9 cm. Perghhh! The urge to push has also started. 15mins later, doc Kay arrived. And quickly put on her "work" attire. With me getting ready for the action. Masya Allah.. It was easy actually, but however, baby was a bit far from the "door" so I had to be vacuumed. Nice one! Huhuhu...

11.35 pm:
And she's here! Alhamdulillah!


Thanks to my husband, en naza for always being there through out the pregnancy. I know I am Sooooo depending on you, but you are all I have to go through this journey of bringing a new life to thia world. Thanks for taking care of me in the labor room.

Also to my mama, papa, and siblings, for taking care of my 2 daughters while we were expecting this baby girl.

Syukur ya Allah for this "gift".

We present to you, Nur aryana ateeya (cahaya kehidupan yang penuh pemberian)

Thursday, December 31, 2015

3 tahun tanpamu...

Assalamulaikum wbt.

Tahun baru muncul lagi. Dan setiap kali tahun baru datang, bertambahlah setahun lagi umur. Dan untuk tahun 2016 ini, genaplah 3 tahun Ummar pergi untuk menikmati taman2 syurga selepas tahun baru. Dijaga dengan sepenuh kasih sayang oleh nabi ibrahim dan isteri. Ya Allah, cukup indah kehidupan ummar sekarang.

Rasanya tidak pernah sekalipun Ummi tuliskan atau kongsikan kenangan akhir kita sekeluarga. Mungkin kali ini hati Ummi lebih tenang dan selesa untuk berkongsi dengan semua orang, satu peristiwa yang langsung tak terduga akan berlaku dalam kehidupan Ummi dan Abah.

Ummi akan sentiasa ingat pada malam 1 jan 2013, kita semua pegi rumah pakngah ummar. Makan malam dan kemudian potong kek lebih awal. Satu gambar keluarga pun kita tak amik. Ummi, abah dan kakak keluar tgk bunga api. Ummar tk dpt ikut sbb takut berembun. Malam tu ummi balik tdo dgn ummar kt ruang tamu.

Esoknya, kita sekeluarga keluar lagi. Ummi belikan topi, mittens dan booties utk ummar. Ummar byk tdo dgn abah. Senang ummi nak buat keje. Bila bg susu dgn botol, ummar taknak. Ummar nak ngempeng je. Kita pun balik awal sbb susah nak ngempeng bila ramai orang.

Malam tu ummar macam susah tdo. Abah dodoikan. Ngaji. Baru ummar lena. Lega. Dapat ummi rehat.

Esok pg, ummar bgn awal macam biasa. Jam 6.30pg ummi terus bagi susu. Lama ummar minum. Nak kuar rumah antar ummar pun masih bagi susu. Dalam kereta pun sama. Sampai rumah maktok, ummar nangis. Ummi kata: ala, jgnla nangis, tdo ok. Nt ptg ummi amik. Siapa sangka tangisan ummar itu yg terakhir ummi dgr...

Ummi dgn ciksu keluar sekejap tengahari tu. Happy sebab akhirnya dapat beli beberapa barang nak masuk kerja minggu depan. Ye, masih dalam cuti bersalin. Esok lusa kita semua nak bercuti sekejap di cyberjaya.

Lebih kurang jam 4 petang, ummi dengan ciksu balik. Lalu rumah maktok. Ciksu tanya nak amik tak ummar? Ummi kata nanti dulu, nak pam susu. Kita amik sejam lagi. Dan siapa sangka pada masa itulah ummar sedang bertarung nyawa.

Sedang ummi asyik bercerita dan mengepam, tiba-tiba maktok telefon. Bila dijawab, dia tak bercakap dengan ummi, tapi seperti bercakap dengan orang lain. "taktau la kenapa, tiba-tiba dah sejuk biru macam ni,".

Ummi tersentak. Spontan ummi campakkan semua yang dipegang kecuali handphone. Dengan pantasnya ummi berlari keluar nak mendapatkan ummar. Bukannya jauh pun. Masa tu ummi lupa yang ummi tak tutup aurat sepenuhnya. Ummi lupa nak cakap apapun pada ciksu. Ciksu terpinga2. Dia ingat ummar kene culik.

Setibanya di rumah maktok, ummi panggil berkali2. Akhirnya dia buka pintu. Ummi tanya kenapa tak bercakap dengan saya dalam telefon. Ummar mana? Dalam wajah sugul dan penuh ketakutan, maktok jawab: "ummar dah takdak..." terduduk ummi di pintu pagar. Meraung ummi seperti orang hilang akal. Sungguh. Ianya sesuatu yang tak mungkin dapat ummi lupakan.

Seketika kemudian, anak maktok berlari keluar dengan ummar. Dia suruh ummi masuk dalam kereta untuk ke hospital damai. Dia berikan ummar pada ummi. Kaku. Sejuk. Biru. Mata terpejam seperti dalam tidur. Pada masa itu jugalah ciksu pun sampai. Ummi tak terkawal emosi dan asyik suruh ummar bangun. Ciksu terpaksa ambil ummar dari ummi sebab dia pun tak sanggup nak tengok keadaan ummar macamtu. Ummi cuba telefon abah untum bagitau. Tapi yang keluar hanyalah: "ummar dah takde. Ummar dah takde". Ayat tu buat abah termenung sekejap. Dan tanpa lengah, balik rumah untuk mendapatkan cerita sebenar.

Setibanya di hospital, ciksu terus bawak ummar ke emergency room. Di luar, ummi masih tak dapat terima kenyataan. Meraung. Meratap. Sehingga dipapah ke dalam hospital. Satu perkara yang ummi buat betul pada waktu itu ialah: tidak berada di bilik kecemasan semasa doktor sedang berusaha yang terbaik untuk ummar. Kerana, imej-imej tersebut tentunya akan sukar untuk ummi hapuskan kelak. Ummi bersyukur kerana dapat ingat ummar dengan imej2 yang lebih gembira sahaja.

Doktor pun keluar. Dimaklumkan pada ummi ummar sudah tiada lagi. Hancur luluh hati Ummi. Masa tu asyik terpikir, "kalaulah... Kalaulah..." ya Allah. Dugaan yang sangat berat.

Post mortem? Mana mungkin. Ummar terlalu kecil untuk menerima sakit itu. Ummi tak peduli walaupun doktor dan inspektor kata ummar sebenarnya dah 3 jam pergi sebelum ditemui kaku. Pada ummi, apa yang terjadi biarlah maktok dan Allah sahaja yang tahu. Selebihnya, ummi tak mahu tahu.

Malam itu, onni dengan atok yang bawak ummar balik. Ummi memang longlai. Lemah lutut. Masih tidak menyangka perkara itu telah terjadi. Sesampai di rumah onni, semua barang ummar ciksu dah simpan. Diorang bimbangkan emosi ummi.

Malam tu jugak ummar dimandikan. Diorang suruh ummi mandikan, tapi ummi tak boleh. Tak tergamak. Tapi selepas dipujuk abah, ummi akur. Ini kali terakhir ummi dapat mandikan Anak bujang ummi ni. Setelah bersih, ummar diletakkan di ruang tamu. Ramai sangat orang datang. Alhamdulillah. Tapi malam tu, janggal rasanya bila ummi tak dapat tido bersama ummar. Sungguh janggal.

Esoknya selepas subuh, orang masjid datang untuk solatkan ummar. Kami bawak ummar ke rumah terakhir ummar. Kami tinggalkan ummar dengan seribu satu kenangan.

Seminggu. Dua minggu. Sebulan. 2 bulan. Ummi menderita teruk. Masih belum dapat melupakan kejadian itu. Susu ummar yang ummi dah sediakan untuk bekalan ke rumah maktok ummi bagi pada jarood. Sekarang ni dia dah jadi Anak ummi juga.

Maktok ada datang ke rumah kita. Dia bawak baju2 ummar. Dia mintak maaf sangat2 dengan apa yang dah jadi. Ummi dah mula redha. Ummi bersungguh melepaskan ummar ke suatu tempat yang semua orang nak pergi.

Cuma... Mana mungkin dapat dilupakan Anak yang sudah 51 hari bersama ummi? Melupakan Anak yang dinantikan setelah sekian lama diuji dengan kandungan luar rahim dan keguguran? Subhanallah. Susah nak diceritakan keperitan menerima hakikat itu.

Tapi hari ini, ummi hanya mengenang dan sesekali menyeka airmata bila teringatkan ummar. Ummar ada adik yang comel; shakyra namanya. Dan ummi pun sedang sarat mengandungkan seorang lagi adik ummar. Rezeki Allah, kita semua tak jangka bila datangnya.

Nahhh... Ummi dah ceritakan segalanya di sini. Semoga kelak ummi dapat berkunjung ke blog post ini dan membacanya dengan tenang tanpa airmata (mustahil, kan?).

Tenanglah sudah ummar di syurga. Semoga menjadi pelindung ummi, abah, kakak aryssa, shakyra dan adik2 ummar di akhirat kelak. Amin...

Wednesday, December 30, 2015

My little pony: aryssa's addiction

Salam and good day to all!

Been trying to find time to share this post much earlier. But you know, there's always something getting in the way. Haha. Anyway, I'm sure many of you aren't familiar with My Little Pony characters. Well, I know it because my eldest daughter really love em. So as a surprise over the school holiday, we brought her to meet her fav cartoon characters. We didn't tell her anything. All we said (while getting ready) was: "okay, pakai baju pony tu. Kita nak pegi attend birthday party kawan aryssa"

Upon our arrival at Sunway Putra mall, she had this smile on her face; shocked, happy, unbelievable, etc. And the next thing we know, we had her playing all the games and enjoyed the show on stage.

To be honest, it's not to my liking to be in a crowd like this and waiting. But for aryssa, there's an exception. It's not always that we have ponies in town, right? Let's recap in photos!

We began the journey by registering ourselves and got this game card. Aryssa needs to go to each station of the six ponies and finish the activities before getting a stamp. When done, she will get a bag of goodies!

She's at Twilight Sparkles' station. All activities are simple so that kids can easily do it.

This one is Pinkie Pie's station. She was asked to dance and pose. Well, suddenly she became so shy and ummi has to dance and led her. Pity my baby in me. Haha.

And the bag is hers! Got vouchers, and most importantly: my little pony merchandise!

And then the ponies were on stage! The purple one is Twilight Sparkles and pinkie pie is next to her. Shakyra seemed too immersed. Haha. 

Well, as expected, she would be asking some.merchandise to buy. We end up buying her a sling bag, a luggage bag and a school bag. There. Damage is done.

Before we went home, we surveyed the mall. And saw this outlet. They have all sorts of babies' needs. "THE PARENTHOOD". The area looks like a street with shoplots and of course it was always a joy to just window shopped (liar).

Finally these two got to atay put while MI and Abah did some shopping. A tiring day. Indeed!

Whatever it takes to please my two girls! 

Till next time!

Monday, November 30, 2015

Craving for tempoyak Daun...

Assalamualaikum everyone!

Do you always experience airliur meleleh dek kerana terlihatkan post kwn2 pasal food kat social media? I do. Always do. Normally when that happened, I will try my best to get it; either by searching the recipe and make it on my own, ask my husband to drive me to the place that serve the food, or simply order online, Suh org bikinkan.

Tapi kali ni, i made an effort to make it myself walaupun Perut jauh ke depan dah. The craved food? Tempoyak Daun! Yummy! Let me bring you to my kitchen now. Warning: please have your tissue with you cause you will be drooling. Haha.

Okay, selepas kita panaskan kuali dengan minyak, kita masukkan tempoyak yang sudah diblend dengan cili padi. Berapa byk? Terpulang la kat u ols. Nak pedas, nak masam, taruk sendiri.

Lepas tu masukkan hirisan bawang merah dalam 3, 4 biji. Sapa suka bawang boleh letak lebih.

Then, the anchovies. 

Aaaaa and the best part, gives you the aroma! Hirisan daun kaduk, daun kunyit dan daun kesom.. Yum yumyum..

Petai. Dan sedikit serbuk kunyit kalau nak kaler cantik sikit. Masak sampai pecah minyak Ye. 

Tadaaaa! Dah siap! Senang kan?

So, that's how you do it. Eat it with rice. Or bread. Or simply with your favourite ulam. Love it!

Next time kena cari makanan lain untuk dicoba Before I deliver.

Credot to:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153259743263354&id=572698353 for the shared menu.

Yum yum yum.

Tuesday, November 24, 2015

A busy week for aryssa

Salam to all!

The school holiday is here! Tahniah aryssa sebab berjaya mengharungi tahun satu dengan penuh suka duka. Haha. Well, to be honest, her result was not as what I have expected, but, nevermind, I know she can do better.

Anyway, last week was the last school week. It was full of activity. Thanks to the school and the teachers for making an effort to make sure the students spent their time well. Yela, dah takde kelas kan...

It started with the school carnival on 14 Nov. Ada macam2 aktiviti. Rumah hantu la, booths selling all sorts of items and of course FOOD! Mak dia jadi panik sekejap sebab terlampau banyak pilihan. Haha. Gemok.

They have this sand art booth. But it was prickly hot. I couldn't stand to wait. So I waited at the canteen. Supportive sungguh umi aryssa ni. 

Ada pony ride. Kesian dua ekor Pony ni. Nampak keletihan. And nak naik beratur panjangggg. So we skipped.

Ada jugak outdoor playground. Panas sungguh. So we skipped too.

Yang ni... Makan je la dia leh buat. Haha. Nak main apanya semua untuk kekanak dewasa.

Overall, the school carnival was a success. Met a few parents too. 

Lepas tu, during that very last week, they had jamuan akhir tahun, hari kerjaya. Masa jamuan. Cikgu Safiah did an activity during the class feast. She had the kids make their own cupcakes! Nice!

This picture was taken during the "Hari Kerjaya". All students got to dress as anyone they like. Easiest of all, I asked aryssa to dress up as a teacher. "boleh la. Aryssa nak jadi cikgu seni." haha. Apa2 pun boleh la nak. Janji berjaya. Tekala dia yang mana satu.. Cikgu kelas dia yang jado peramugari tu. Sweet kan?

The final day of school. Cikgu Safiah once again made a very good effort to ensure the kids are happy. Setiap seorang dapat one pencil case. A memory with their beloved teacher. Lepas ni cikgu kelas dah bertukar. Gonna miss her teacher. Soft spoken, kind and motherly. 

Maka tamatlah sudah setahun. Now is the time for me and her father to be more proactive and spend more on her education. I'm not thinking of sending her to a tuition class, but more of spending more money on self enhancement. Teringat dulu2 mama selalu hantar kitorang attend lots of fun classes kat Mara masa cuti sekolah. Dah takde ke kelas2 tu Ye?

Next: a happy ponyday!