Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, May 23, 2014

visiting tanah aina

Assalamualaikum semua...
It has been almost 3 weeks now! Pejam celik, pejam celik je kan? Alhamdulillah.. Allah permudahkan segalanya. With a new job, new place, new teammates. Semuanya baik-baik belaka di Petrosains ni..
Anyway...recently all of us in the department got to join a team-building session at tanah aina. Seriously, terus teringat kat tempat kerja lama. Baru je join the team, then I got to join them for a workshop cum trip to sarawak dan bertemu chenta hati, en naza. Ok poyo pulak bunyiknya. So off we went to tanah aina on 19th may to 20th May. Bunyik macam lama ek? To be honest, I was not really looking forward for this trip sebab I hate outdoor. Panas. Melekit. Letih. Semualah. Tapi work punya pasal kan.. And for the first time ummi terpaksa tinggalkan shakyra dengan aryssa kat onni dia.. Sob sob. Mari mengikuti pengalaman ini menerusi gambar...

After about sejam setengah perjalanan dari kl ke Bentong, so we all pun sampaila kat simpang nak masuk Tanah Ainaa. Ni I dengan my ofismate nama dia Ash. We have to ride the Jeep la kiranya cause dari jalan utama ke tanah ainaa adalah sangat mencabar routenya. Terhentak-hentak gitu. Buleh terkeluar makanan baru masuk mulut tadi.

Pastu dah sampai je, we all been served with cold drinks and refresh ourselves dengan wet towel. Terasa macam Vip sungguh upon arrival tu. 

Then off we went to our accommodation. We all dapat dorm for ladies and another dorm for guys. Sebelah menyebelah je pun. Dia katil bertingkat. No TV, peti ais and aircond. Toilets belakang dorm je but I didnt manage to take some photos of it. Tapi... Memang taraf hotel la jugak toilet dia. Oh and you cant uae your own soap and shampoo ye.. Sila gunakan yang sedia ada, which is to me sangat refreshing.

Lepas dah letak barang and lunch, we all masuk dewan dia. Panas sikit sebab guna kipas je kan. Kalau korang perasan, ni la team HR kami. Nama dia Amat. Heheheh. Host Bangbangboom katanya. So it made our stay more enjoyable sebab dia memang pandai buat orang tergelak. 

One of the tasks dalam kelas was to draw your friend's face and then each of the team must give one character of that friend. Makanya inilah wajah saya yang dilukis oleh HAsnan. Comel kan? And a few characteristics they saw in me walaupun I baru je join. Calm? Belum kenal betul la ni kan. Hehe.

Oh, and alhamdulillah.. Sibuk dengan class and aktiviti pun I still pam my milk for shakyra. I tumpang peti ais kat tempat dining. Alhamdulillah semua very supportive about breastfeeding. Even Amat pun concern on the storage of my Ebm. Thanks ya.

Inilah lokasi dining we all. I think it is so nice to eat next to the river. Sejuk dan Perghh.. Buat orang lagi lapar la.. Haha.

Lempeng kelapa pun ada!

This bridge is the best place for phone reception. Kat sini susah dapat line kecuali Celcom. Moralnya, owner tempat ni nak orang berbual dengan nature, bukan dengan gadget. Terasa ai.

Bila bosan, kat bawah dorm ada games area. Ada tempat nak main pingpong, pool and carom. Ada stage lagi kalau nak karaoke. Tempat sangat bersih.

Aaaa TV kan takde dalam bilik, so they made a special area to watch TV (ada astro tau), read books yang readily available kat situ, and board games. Quite an interesting area sebabnya sungai kat tepi tu membuahkan rasa ketenangan. Tido pun best je.

Buffet area. My fav place lagi. Makanan sefap and fresh. Dah la banyak variety. Adoi. Makan 6 kali sehari lak tu. Macam kat MRSM dulu. Susu pun meriahhhh. Yey! Free flow of coffee, tea and misai kucing tea. Best kan?

The hall that we used for training sessions. Landscape menarik.

Ni hall dia. Tak sempat nak tanya ada tak wedding buat kat sini. Tapi dewan kecik je. Takde la besar mana. Dalan tu siap ada big sofa and carpet. Perghhh macam kat rumah sendiri.

Flying fox. Adoila. First time buat and I enjoyed it. Nak jugak buat second time, tapi nak menapak naik bukit tu macam seksa je. So I pass.
Next to the bridge tadi ada tempat ikan berkumpul sebab visitors boleh bagi ikan makan pellets dia kat situ. Beli kat kedai serbaneka yang ada kat situ. Oh ya! We all semua pakai kasut getah rm12 yang turut dijual kat kedai tu. Katanya mudah for tracking nak ke air terjun nanti.

Dining hall Cantek kan.

Aaaa ni la lobi first time kami sampai yang dapat air sejuk tu. Best. Lepak je rasa.

Trail to the waterfall! 

Ada yang buat terjun leap of faith..tingginya 17 kaki. Dalam airnya 20kaki! So ofkosla I tk terjun kan... Seremm la..

Kan tadi I ada citer pasal kedai nak beli kasut getah kan? Sini la tempatnya. Ada jugak jual shower gel, syampu dengan minyak urut kat sini. Semua bau just like the one in the toilet. Oh they sell some tanah aina merchandise too. We got ourselves a tshirt each for photo session (erm dah masuk dalam budget so amik je la kan)

And finally.. Tbis is the marketeers! Funny yet they are so loving! Best of all they care for each other. Just like my old 'home'. :)

On the Jeep again nak balik ke KL. I brought with me all the first-hand memories of these marketeers.. Semoga hubungan semakin erat, produktiviti semakin menyerlah. Chewaahhh!

So basically thats it for tanah aina. Quite an expensive holiday tapi to me worth the price. Nature at its best. Oh yes, lupa nak share. There's one shop tepi jalan nama Tok'ki Lemang. Kata org femes sangat kat Bentong. I didnt buy it sebab I duk sibuk pam susu dalam bas otw balik tu. Haha. Well, a mother still need to do what shes suppose to do despite being away kan...

Okay, more stories to come. Insya Allah.