Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 31, 2008

the end of the year is finally here


Happy new year semua!! Celebrate berpada ye!

Hi... hari ni adalah 31 Disember 2008. hari terakhir dalam tahun 2008. juga bermulanya tahun yang baru buat saya yang menyambut harijadi setiap 1 Januari. tahun yang banyak memberikan seribu satu makna hidup berumah tangga dan menjadi ummi kepada Nur Aryana Aryssa.

Tahun ni, saya berjaya mencapai azam yang sememangnya diimpikan: mendapatkan zuriat buat suami tersayang.
Tahun depan agaknya apa azam saya ye? tunggu dan lihat.
Apa azam tahun baru anda? semoga semuanya dapat dicapai dan digapai... amin.

sudut gambar saya di meja ofis

siapa punya bawah meja ni?

Tekala sapa punya meja ni... jangan marah ye tuan meja..



Keserabutan di pejabat telah menyebabkan seorang rakan terpaksa membawa semua kasutnya yang ada untuk disangkut pada file yang ada di bawah meja. hahaha...

3 months old already la...

Yup... Aryssa kini berusia 3 bulan, 2 minggu. Antara kemahirannya adalah:

1. merembeskan air liur

2. bergelak ketawa

3. marah

4. menangis yang mendayu2

5. merayu nak keluar jalan2 pagi2

6. mintak tetek tiap2 malam sebelum tido

7. berborak dengan org sekeliling

8. berak busuk

9. berpeluh sakan (seperti uminya)

10. main cekur dan gamit dgn Oninya

11. menendang2 dengan kaki yang kuat

12. mempunyai badan yang agak semangat

And this is the information i read at www.babycentre.co.uk:

How your baby's growing
Babies love to be touched. In fact, they thrive on it – it's a critical part of growth and development. Skin-to-skin contact not only helps you and your baby bond, but is comforting when she's upset and soothing when she's irritable (betul ni. i had once touch her naked and me, well, sort of bare skin. and she is so happy. her eyes are actually glittering with happiness). Develop your baby's sense of touch with a variety of materials – such as fake fur, felt and terrycloth (hm, this one? i gave her to touch my handbag, she likes it too. and sometimes i give her my hands. just to bond with her. God, the feeling, you'll know when you touch one). Your baby will probably try to eat the fabric, so choose carefully. Don't leave her alone with anything that could come apart in her mouth. And look for books that make reading a tactile experience (oh, she has a small book made by a cloth given by Kak Seb. it's so cute and she likes to hear the bell on it when i swing it in front of her. she cant read. at the moment. haha).

and here's a tips from the same website (i should be doing these, this weekend)
Two fun games to play with your baby this week.
Different drums
It's quite a thrill (for her, at least!) when your baby reaches the clattering and banging age. Seeing that one thump of her fist can make a satisfying whomp is a powerful affirmation that actions can get results. Make it a fun and noisy time by giving her a range of high and low notes to aim for.
Skills developed: hearing, sense of rhythm, sense of cause and effect
What you'll need: empty ice-cream tubs or other containers with flexible cardboard or plastic lids; cling film.
Make a few drums with different sounds so your baby can hear the difference between deeper and shallower tones. Turn any can or round-shaped container into a drum by stretching several layers of strong plastic wrap or a piece of thick paper over the top and taping it down. Or, even easier, use containers that already have drummable lids, such as lunchboxes, chocolate tins or cornflour/custard/cocoa canisters. Tape the different drums together with duct- or parcel-tape to make a drum set. Sit on the ground with your baby propped up between your legs. Place the drums in front of your baby. Demonstrate how to tap the drums with your palms, fingers, and the heel of your hand. You might even try a little human beat-box to demonstrate different rhythms as you play.
Variation: if your baby can grasp with her hands, try making homemade drumsticks too. Chopsticks are ideal, but wrapped pencils will do just fine. Use some cotton or tissue paper and wad it around the ends of the sticks, then wrap it up in masking tape. Show your baby how to tap the drumsticks on both the tops and sides of the drums. Pretty soon you'll have your own rhythm section going.

Kicking back
As your baby becomes more mobile, kicking is one of his favourite ways to exercise his restless limbs. And kicking in water - and feeling the water splash - is a wonderfully wet lesson in cause and effect.
Skills developed: gross motor, sense of cause and effect
What you'll need: a bath. Fill the bath or a small baby bath with four to six inches (10-15cm) of water - no more. Lie your baby down in the water on his back, resting your hand under his head to keep the water out of his ears and, even more importantly, his face out of the water. Most babies love the stimulation of the water and start kicking their legs delightedly. The more they kick, the higher the splashes. So as soon as he discovers that it's his legs that are causing all the splashing - watch out!

Thursday, December 25, 2008

memasak kuih kegemaran saya...

Pada masa saya mengandungkan Aryssa, saat2 terakhir kandungan telah menyebabkan saya terlalu kepingin memakan bread n butter pudding. Sehinggakan menu utk majlis berbuka puasa kakitangan kat ofis, untuk sesi yang saya akan hadiri, saya pastikan ada hidangan tersebut. tarikh majlis adalah pada 12 sept.

Disebabkan, pada 10sept saya sudah mula berasa kelainan pada kandungan ini, saya terpaksa bagitau mama yang saya kepingin bread pudding. Mama kata: ha... baik gi cari, kalau tak, meleleh air liur anak ko nanti...

Akhirnya, mama dgn J.O berjaya bertemu dengan hidangan tersebut di pasar ramadhan taman melawati. tapi tak berapa sedap. Mungkin rezeki saya, saya sempat jugak makan di majlis berbuka pada 12 sept tu. Alhamdulillah. Dan, rupanya, itulah hari terakhir saya bekerja. Isnin dan selasa minggu depannya, saya terpaksa MC. Rabu? hehehe, sesi meneran.

Disebabkan ketaksuban makan bread pudding, maka saya minta KAKAK melayari internet untuk mendapatkan resepinya. Ya... saya berjaya juga buat setelah tertangguh sejak hujung minggu yang lalu.

Petang tadi, sementara menanti Naza balik dari keje, saya berjaya membakarnya. HASILNYA? bolehlah... perlu diperbaiki lagi. Tapi untuk sos vanilanya, memang saya gagal. dan perlu lebih banyak cubaan (sebenarnya, saya telah meninggalkan bahan-bahan tersebut di atas api tanpa jagaan, maka sos bertukar menjadi ketetel).

Nanti bila saya dah lebih mahir, saya akan buat lagi dan bagi mak mentua serta ipar makan. nak amik hati la katakan... hahahahah.

Inilah bread pudding cubaan pertama: sedap, tapi nipis, susah nak potong cantik2, ada bhgn manis, ada tawar (maybe sbb tak sekata).



Ini pula sos vanila ketetel. malu sungguh... tapi saya dah tau masalahnya: tawar, lembar dan tak selera langsung..

ps: bagus tak bahasa saya?

Wednesday, December 24, 2008

membawa aryssa ke JJ KEramat

Wah... Ada jaya jusco baru la... Selaku duta tetap, saya teruja untuk melawatnya. So, last Sunday, 21.12.2008, saya serta twins, dan Hafiz dan Aryssa bersepakat (eh, Aryssa tak cakap apapun la... kami je yg lain2 ni) untuk mengunjungi JJ tersebut.

At 4.30pm, Hafiz drove us with his Satria Neo (thanks dear). Upon arrival, i can see that the area is quite huge, not like the one in Wangsa Maju. Once entered, the atmosphere was a bit quiet. It may be due to its 'new in town' feeling. Lots of food retailers (including SAKURA KRISTAL) can be seen here. My God. This is heaven for food lovers like me (erm. but i stick to Herbalife program too).

Pada masa ini jugalah saya buat pertama kalinya membawa Aryssa dengan menggunakan 'carrier' yang diberikan oleh anggota syif keje Naza (mekasih Kak Lin, Abg Rosli, Hendra and Kamal). Aryssa begitu selesa. Dia mulanya diletakkan dengan muka menghadap orang ramai. Saya rasa dia suka. Kemudian selepas menyusu botol (JJ mempunyai tempat memberi susu yang paling best takat ini), saya membiarkan dia berada dekat di dada saya supaya dia lebih tenang. Mmg tenang. Dia tido nyenyak. Alhamdullilah. (pasal apa nyenyak? ada tilam empuk... hahahah)

Hari berjalan di Masjid Jamek

The drama queen and her protege



"eh, akak baju oren, meh la kak... beli la tudung ni" - dalam kami bertiga, aku yg budak2 tu notice? meaning? mak canteq lagi la tu....!!!



"masukkan brooch ni dalam kotak ek dik" "kotak takde kak"

"takde? kalau takde, taknak beli yg RM15 ni, beli Rm10 2 set je la"

Hehhehe... heheheh... photos are courtesy of ADIK (atau lebih tepat, dicurik dari adik)
19th December 2008, i applied for a half day leave. nothing much to do actually, tapi i ajak my twins to buy some tudungs for them and myself. I felt so thrill because there are lots of offer on the road. I end up buying lots of them, more than the twins.
from my experience, tak kisahla u beli dari kedai mahal atau murah, semuanya tetap tudung untuk menutup aurat dan menghiasi kepala. Tiada cop kedai pun pada tudung tersebut. Tapi, semua belian adalah atas pada kemampuan ye... if you have extra, buy them at these shops, if not, you can enjoy doing some bargains with the sellers.
the 3 of us dah tau area mana yang jual tudung agak murah (walaupun seringgit kurang dari yg lain) dan jenis2 nya.
And, sapa2 nak beli baju cantik untuk dipakai, tapi murah je, pegila C' Jelita kat jalan TAR. Mmg murah. Sampaikan ada baju yang sama pattern kat sebuah shopping complex, dijual pada harga RM29 je... kat shopping mall tu, dia jual sampai RM50. jimat tau...

Bila nak start pakai tudung? Insya Allah....

hari cukur cambul Cik Nur Aryana Aryssa

Dah lama bangat benda ni. Dah lama bangat nak upload tapi tak sempat. Dah lama bangat nak share photos, tapi sbb takde Streamyx, terpaksa delay. Dah lama.... Aryssa pun dah 3 bulan umurnya... tapi share je la ekk...

Aryssa's buaian... thanks eh, mak cu Ju. Very nice. mcm dalam taman...

Puteri sulung kami yang lena diulit mimpi...

kalau sapa2 perasan, ni le paperbag sama digunakan masa wedding saya. diterbalikkan saja... SAVE COST. SAVE YOUR SELF. HAHA.


Aryssa disumbat kurma, garam, gula batu, air zamzam, kismis dan disapu cincin belah rotanku...

(jgn tanya kenapa)

Aryssa bakal dimasukkan ke dalam buaian...

"Eh, saya tak suke la buai2 ni... saya gayat... mcm Abah..."



Our picture perfect... more to come!!

Tuesday, December 23, 2008

the herba'life

Hi all...

Seperti mana ramai yang penah katakan, selepas berpantang adalah waktu yang paling kritikal untuk seorang ibu. Masa ni, apa yang kita nampak, nak makan. Maklumlah, 44 hari berpuasa makan sedap. Dan masa inilah berat badan kita mudah sangat nak naik.

In my case, my weight was only 55kg after the confinement. I got my weight back. Akan tetapi, dgn keadaan yg sentiasa lapar menyusukan aryssa, i was always grabbing food. All types of food. End up, i gained weight to 58kg. Huh. I stressed big time.

Then, my twin sisters decided to help me out. HERbALIfE. Yup. I tried this once before my wedding and believe me, i lost 2 kgs in just 2 weeks!! Well, you need to focus on the program, though. However, looking at the financial status, i only managed to buy the tea only - that is also hutang dgn Adik.

Just within 6 days, i managed to lost 1.4kg! Alhamdullilah. Ni bukan nak promote ek... the most important thing bila u nak lose weight is DETERMINATION. Tiada ini, tiadala berat badan yang ideal.

Selain minum tea, twins adviced me to drink lots of water - lots of them. Dan pada masa yang sama, dia juga bagitau apa yg senang dihadam dan apa yg tidak (bukan apa yang boleh dan apa yg tidak bcos dengan Herbalife, you can eat anything). Ada sesetengah consumer yang lain, just consume Herbalife without having any pre and post check up of their body health (like, berapa berat, berapa byk air dlm badan, berapa banyk kalori leh amik sehari, umur badan, etc.). Sapa2 yg nak tau lebih lanjut, they can ask me or tanya la "CHENTA KAMI".

Thanks Twins... and Adik's Hafiz. They have helped me. And now i have to help myself. I just need to continue and then i will be healthier than ever.

The HERbaLiFE tea and the big mug, owns by an officemate for my plain water, daily.

Wednesday, December 17, 2008

Long Break from my Blog

hi all... it's been so long since my last post. ok, here's a recap:

1. Aryssa's Cukur Jambul was done on 15th Nov 2008. It was superb and everything went well. Thanks to my creative Mak Cu Ju - she decorated Aryssa's buaian, like it was in a garden full of flowers. Thanks to all relatives who have helped out. ESPECIALLY thanks to my beloved family for the support and help. Pictures in my next post.

2. We all moved from K2, Tmn Melawati to C10, Tmn Melawati - not our house, but a rented house since ours is still yet to be ready. Hah. A bit smaller, but, ok la for a while. Mama is in the middle of making sure the loan application is approved by January 09. FYI, i dreamt of the stupid cousin cum con-contractor like a week ago. Well, in that dream, his wife gave birth to a triplets and he doesnt have enough money to support his family. End up, he came to us and BEGGED for mercy. Hahah... Is this a sign? (when i'm stress about the problem of our hse, i would say: CELAKA punya ****. And i felt MUCCCHHHH BETter.
Since we've just moved in this newly rented hse (1/12), the internet connection was only on today (thanks to papa for scolding TM very HARD & HARSH - it made them suffer and wanted to please us more. can you imagine, they say, the connection cant be done due to the bukit antarabangsa's tragedy. i cant see the connection. can you?)

3. Aryssa is now 3 months old. Happy, cute, chubbier and healthier. more pictures later on.

Ok for now. we talk later ek...