Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Monday, November 19, 2012

Alhamdulillah for Aryan Ummar..

Salam semua. Semoga semua berada dalam lindunganNya. As for me, macam yang kebanyakannya dah tau, sedang berpantang selepas melahirkan baby yg kedua baru2 ni. Macam biasa, untuk merekod dan sebagai kenangan, i normally write in my blog the delivery process. Sila takut, ini adalah citer thriller. Hehehe.

Most of my frens d qah mula nampak betapa teruk dan sesaknya i nak berjalan ke sana sini even baru 35 weeks. Setiap hari berdoa agar dapat bersalin awal sebab dah tak larat sgt bwk badan (i naik about 10kg, tapu sbb i ni comel mcm lisa surihani, nampak sungguh katiknya. Hahaha). Masa checkup 35weeks (before raya haji), Dr Kay kat naluri dah bagitau yang baby sudah mula turun. She adviced for not travel far. Akan tetapi, en suami masih berkeras nak balik raya kat rumah mak (ye. Giliran beliau). So Dr approve dgn syarat: jgn minum air selulusuh ye. I jumpa you in 2 weeks' time, tu pun if you belum beranak. Erk. Maknanya it can be anytime soon!

So off we go for raya dan sempat singgah studio hedgebeewhy untuk maternity shoot. Alhamdulillah, tercapai hajat. So far, takde apa yang terjadi kat kampung kecuali rasa sakit pinggang yang amat but mostly, i just sit back abd relax (ini janji en suami sebab nak jugak balik despite Dr's advice).

Week 37, isnin dan selasa tu masih ke ofis. Masih berjalan seperti penguin. Tapi masa ni dah mula ada discharge, which i assume "the mucus plug". Berdebar. Cepat2 keluarkan akar kayu fatimah dan rendam. Kembangnya dalam masa sejam. Wahhhhh sudah tidak lama ni!

Rabu, 7 Nov 2012
Still masuk ofis, tapi dah mula rasa lain. Pinggang sakit. Kencing takyah cakapla berapa kali. Petang tu keluar awal for the checkup. Masa ultrasound, memang boleh nampak yang baby sudah masuk ke birth canal. CTG test approved yang sudah ada contraction. Of course i was in shock. Takde tanda apa pun, kecuali the mucus plug. Bukaan masa ni adala, tapi kecik sgt. Dr mintak admit tomorrow morning but i doubt sebabnya masa Aryssa, dari sabtu, tunggu selasa barulah bukaan ada progress. Malam tu, tido tak lena dah. Sakitnya pinggang, bontot, semua tak kena.

Khamis, 8 Nov 2012
11am
So as instructed, kami pun masuk je la wad. Tapi tak lagi rupanya, terus ke labor room sbb bilik belom ready. Upon admitted, buat la jugak CTG test lagi. And check bukaan. "oh, dah 3cm ni kak". Ah? Macam tak real je bunyiknya. Apa taknya, macam laju je kali ni. Ok. Breath in, breath out.

2pm
Lepas lunch with ayam kari drumstik dan sayur kailan, nurse is ready to give me the ubat buang air besar. By that, i dah about 5cm dilated. Lepas buang air, air ketuban dipecahkan. Ye, rasa memang tak selesa okayyyy. And basahlah katil tu.

3pm
Selepas air ketuban dipecahkan, sakit makin intense. Makin kerap dan makin dahsyat. Adoila, takmo cerita kat sini nanti orang taknak beranak pulak sebab entry ni. Moralnya lain orang lain sakitnya.

4.20pm
Doc kay pun sampai dan tersenyum tengok i yang dalam kesakitan. Unfortunately sungguh, suddenly i totally lupa macamana nak push the baby out. Since air ketuban dah pecah, baby pun dah lama dalam tu, doc terpaksa guna vakum. Tskkkk. Siap potong lagi. Masya Allah. The moment she put the baby on my stomach at 4.46pm, nangis okayyy! Sebab ada masa tu i rasa tak berdaya langsung. Alhamdulillah semua selamat. Tapi baby terminum air ketuban byk,so he has to stay dalam tempat bg oksigen.

The best part adalah semasa en naza kissed my forehead twice despite duk kena marah masa menahan sakit. Sweet kan?

Now, i tgh menjalani pantang for 40 days. Mula2 mmg susah sikit sebab berat baby dah takde. On this, i buat entry lain la eh.

Ni hensem i, aryan ummar mhd nazarudin.