Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 31, 2012

Mari check achievement di tahun 2012!

Assalamualaikum semua!

Semoga semuanya berada di bawah lindunganNya selalu. Syukur kita masih lagi bernyawa untuk sama-sama memasuki tahun baru. Ye, 2013 is just around the corner (as i speak, sebenarnya esok je dah new year). Macam biasa, sebab my birthday falls on a new year, i rasa macam suka nak check achievement kpi 2012 sendiri. Let's do this. Oh you guys can check my 2012's kpi here:

http://aidanazanurni.blogspot.com/2011/12/another-wishlist-another-year.html?m=0

1. More adventurous travel session with me and my boy and my girl - went to penang with a bunch of goodfrens, yes we did! Memang happening. Teringin nak pegi lagi la. This was in february 2012.
2. Getting pregnant and to go through the safely deliver the baby, perhaps by 2012 - syukur sangat2, Allah makbulkan doa. Was pregnant in March 2012, dan beranak in Nov 2012.
3. No more handbag please, I'm still in trauma. *sigh!* But, but... another good clutch is good! put all my cards and things. and handphone. and NEVER put them in my handbag. So, at least, if the same incident happen again, the culprit will get an empty bag! hahahahaha! - yang ni kwn2 ofis yang baik hati telah menghadiahkannya utk saya. Yey! Achieved!
4. Stella Perfume. Shahnim knows this. hahah. - aaaaaa yg ni kan, takde kat pasaran, so en naza beli paris hilton je. Okla kan. Then my parents went to bandung and yey! Ketemu jua!
5. Johor - Singapore trip! - tetttt! Tak achieve. Sebab lepas je dapat tau i pregnant, i jarang travel jauh. And rugi pulak nk pegi singapore time tak larat jalan. Tunggu baby besar sikit la, baru plan.
6. A secondhand handphone - the one that can make a video call - memang tak achieve sebab malas la pulak nak pakai dua nombor.
7. Spa session at Kharayena Spa in PJ! Wow!! - ni tak achieve dengan alasan, saya tak leh masuk spa time preggy. Haha.
8. Photoshoot session for our 5th Anniversary... wow.. it reminds me la... - tak dapat jugak sebab time tu dalam pantang. Motipp!?? Takkan nak betgambar dengan pilis di dahi. Haha. Tapi ada buat studio photoshoot masa preggy. Cantik gileee.
9. Another trip on plane with Aryssa and Naza - yes wr did. Went to langkawi and aryssa enjoyed it so much! Syukur. This was in may 2012
10. Okay, last but not least, I want more honeymoon trips! - tak dapek la. Sebab i preggy kan. Celah mana nak honeymoonnya.

Ok, kita dah selesai tengok list 2012 samada achieve ke tidak and mostly achieved. Yang tak tu sebab ada sebab. Haha. So utk 2013, kita kecikkan sikit list supaya mudah dicapai. Kahkah!

1. I think i want a new pair of comfortable jeans. Tak jenama pun takpe, janji selesa sebab saya sekarang ini ibu yg menyusukan.
2. A pair of good outing shoes dan a pair of slippers yang elegan sket. Selipar yang ada tu macam org laki punye jek.
3. Baju khas utk breastfeeding mothers. Tapi tu la, mahalnya ya rabbi. I mean, mahal dari baju biasala. Tapi takpe, anak punya pasal, kena carik jugakla kan.
4. Menyusukan anak secara ekslusif selama 6 bulan sekurang2nya. Hehe. Teringin sgt, sebab masa aryssa tak dapat buat.
5. Spa pls!
6. Takmo dah handbags. Nak beli purse plak la. Sebab dah ada anak kecik, confirmla bag saya besar. So bulehla sumbat segalanya, tak perlu risau lagi. Haha.
7. Niat nk tukar profesion la. Jadi org hr ke, jadi admin ke. Kehkeh. Ke tukar keje lebih baik? #senyumje
8. Ohhhhh teringinnya tudung cantik yg bemanik2 macam kt blog sugarscarf tuuuuu. Tapi mahal. Tgkla kalau ada duit lebey.
9. Trip bersama anak2 dalam masa terdekat. Rindu nak rest sama aryssa. Dah ada adik ni,dia sangat independant. Siannnn.
10. Another trip bsama kwn2 baek. Syiokkk. Mak ayah leh borak, anak2 leh main bersama. Holiday yg indah!

Demikianla adanya kpi dan wishlist 2013. Harap2 boleh la tercapai. Insya allah.

Wednesday, December 5, 2012

It's sleeping time!

Salam sejahtera semua. Wow, tak sangka sejak beranak kecik ni susahnya nak cari time buat entry. I dah jadi macam zombie, malam berjaga. Siang pun berjaga jugak.

Anakandaku Ummar sangat susah nak tido malam. Siang pun sama, tapi tak seteruk malam la. Macam2 cara dah test, gagal je semua. Sudahnya terpaksa ka redha. Serah jela susu badan kat  baby dan biar je la melekat kat situ lelama. Kata org, anak lelaki mmg begitu. And so setiap malam abah dgn ummi dia ni terkulat2 bijik mata takmo kasik terpejam sbb bimbang jadi apa2 kt baby. Hope as he grows, sleeping pattern dia semakin baik la kan. Kot tak, ayoooo ummi kene berenti keje laaaa.

While he's taking his nap, i browse la semula babycentre.com. Tried to figure apa yang boleh dibuat for him and kakak aryssanya. Upon reading, ni info kesilapan yg kita as parents selalu bikin (kesalahan ni terjadi sejak baby lagi tau):-

1. Tiada ketetapan waktu tido.
Yang ni utk kakak aryssa mmg susah sket, nak2 kalau tido umah atok dan onni dia. Tapi hakikatnya, kita kene buat dia paham waktu tido adalah pada sekian jam dan mesti tegas (kononla. Padahal ummi pun takmo nak tegas sgt bab tdo ni). Hasilnya kalau tdo ada timing ialah anak lebih cergas dan cerdas. Mcm iklan susu tepung.

2. Penggunaan pergerakan utk tdo
Contohnya, buai dan kereta yang bergerak. Kita boleh guna utk pujuk dia supaya tido. Tapi bila dah tdo kena angkat dan letak atas katilnya supaya dia dapat deepsleep.

3. Buatkan bilik bersuasana tenang
Gelapkan bilik. Jangan ada gadget di bilik ataupun tv. Ohhh kesilapan besar i utk aryssa ialah membenarkan tab di dalam bilik. Mesti dihapuskan gejala ini.

4. Rutin sebelum tdo perlu tetap
Contohnya, mandi, tukar baju tido, minum susu, bedtime stories ke. Kene buat sntiasa walaupun kita ngantuk.

5. Tahu dimana mahu tido
Maksudnya kita kene sentiasa bagitau anak kita tempat tdo dia di mana - biliknya atau katil khas utk dia yg kita letakkan dalam bilik kita. Pujuk selalu supaya dia faham yang dia perlu tido di katil sendiri.

6. Pertukaran dr crib ke katil toddler
Maybe kita terlalu cepat bagi anak tdo atas katil toddler, sedangkan dia belom ready. So play by ear la supaya dia dengan rela hati tdo kat katil tu.

Moralnya, ketegasan adalah kunci utama. Kalau parents jenis suka tgk tv malam2, tdokan dulu anaknya. Jangan diajak bsama tgk tv tu. Uiks. Bunyik macam kene kat btg hidung abah aryssa je. Hahahah. Mari kita berusaha utk menjadi ibu bapa lebih baik!

Oh entri ni takde kene mengena dengan sleeping pattern ummar. Sebab dah mmg budak baru lahir rutinnya begitu. Maka minum kopi la kasik mata terbukak aje. Hehehe.

Ps. Kredit utk www.babycentre.com

Monday, November 19, 2012

Alhamdulillah for Aryan Ummar..

Salam semua. Semoga semua berada dalam lindunganNya. As for me, macam yang kebanyakannya dah tau, sedang berpantang selepas melahirkan baby yg kedua baru2 ni. Macam biasa, untuk merekod dan sebagai kenangan, i normally write in my blog the delivery process. Sila takut, ini adalah citer thriller. Hehehe.

Most of my frens d qah mula nampak betapa teruk dan sesaknya i nak berjalan ke sana sini even baru 35 weeks. Setiap hari berdoa agar dapat bersalin awal sebab dah tak larat sgt bwk badan (i naik about 10kg, tapu sbb i ni comel mcm lisa surihani, nampak sungguh katiknya. Hahaha). Masa checkup 35weeks (before raya haji), Dr Kay kat naluri dah bagitau yang baby sudah mula turun. She adviced for not travel far. Akan tetapi, en suami masih berkeras nak balik raya kat rumah mak (ye. Giliran beliau). So Dr approve dgn syarat: jgn minum air selulusuh ye. I jumpa you in 2 weeks' time, tu pun if you belum beranak. Erk. Maknanya it can be anytime soon!

So off we go for raya dan sempat singgah studio hedgebeewhy untuk maternity shoot. Alhamdulillah, tercapai hajat. So far, takde apa yang terjadi kat kampung kecuali rasa sakit pinggang yang amat but mostly, i just sit back abd relax (ini janji en suami sebab nak jugak balik despite Dr's advice).

Week 37, isnin dan selasa tu masih ke ofis. Masih berjalan seperti penguin. Tapi masa ni dah mula ada discharge, which i assume "the mucus plug". Berdebar. Cepat2 keluarkan akar kayu fatimah dan rendam. Kembangnya dalam masa sejam. Wahhhhh sudah tidak lama ni!

Rabu, 7 Nov 2012
Still masuk ofis, tapi dah mula rasa lain. Pinggang sakit. Kencing takyah cakapla berapa kali. Petang tu keluar awal for the checkup. Masa ultrasound, memang boleh nampak yang baby sudah masuk ke birth canal. CTG test approved yang sudah ada contraction. Of course i was in shock. Takde tanda apa pun, kecuali the mucus plug. Bukaan masa ni adala, tapi kecik sgt. Dr mintak admit tomorrow morning but i doubt sebabnya masa Aryssa, dari sabtu, tunggu selasa barulah bukaan ada progress. Malam tu, tido tak lena dah. Sakitnya pinggang, bontot, semua tak kena.

Khamis, 8 Nov 2012
11am
So as instructed, kami pun masuk je la wad. Tapi tak lagi rupanya, terus ke labor room sbb bilik belom ready. Upon admitted, buat la jugak CTG test lagi. And check bukaan. "oh, dah 3cm ni kak". Ah? Macam tak real je bunyiknya. Apa taknya, macam laju je kali ni. Ok. Breath in, breath out.

2pm
Lepas lunch with ayam kari drumstik dan sayur kailan, nurse is ready to give me the ubat buang air besar. By that, i dah about 5cm dilated. Lepas buang air, air ketuban dipecahkan. Ye, rasa memang tak selesa okayyyy. And basahlah katil tu.

3pm
Selepas air ketuban dipecahkan, sakit makin intense. Makin kerap dan makin dahsyat. Adoila, takmo cerita kat sini nanti orang taknak beranak pulak sebab entry ni. Moralnya lain orang lain sakitnya.

4.20pm
Doc kay pun sampai dan tersenyum tengok i yang dalam kesakitan. Unfortunately sungguh, suddenly i totally lupa macamana nak push the baby out. Since air ketuban dah pecah, baby pun dah lama dalam tu, doc terpaksa guna vakum. Tskkkk. Siap potong lagi. Masya Allah. The moment she put the baby on my stomach at 4.46pm, nangis okayyy! Sebab ada masa tu i rasa tak berdaya langsung. Alhamdulillah semua selamat. Tapi baby terminum air ketuban byk,so he has to stay dalam tempat bg oksigen.

The best part adalah semasa en naza kissed my forehead twice despite duk kena marah masa menahan sakit. Sweet kan?

Now, i tgh menjalani pantang for 40 days. Mula2 mmg susah sikit sebab berat baby dah takde. On this, i buat entry lain la eh.

Ni hensem i, aryan ummar mhd nazarudin.


Monday, September 24, 2012

Tekanan. Penekanan. Tertekan. Menekan.

Salam semua!

Baru-baru ini terdapat terlalu banyak isu mengenai kerjaya yang diutarakan di dada akhbar tempatan. Ada isu yang mengatakan dengan keras polisi untuk bekerja hanya 8jam sehari dengan cuti rehat selama 2 hari dalam seminggu. Tak kurang juga mengenai isu penyelewengan dalam sesebuah organisasi.

Ceh. Nak muntah pulak tengok tulisan berbaur formal. Ni bukan esei untuk dihantar ke pejabat guru, ini cuma satu ruangan khas saya untuk menyuarakan pendapat. Bukan apa, penting untuk kita berkomunikasi dalam apa jua keadaan. Kalau tak, tiada sapapun yang tahu apa yang sedang kita fikirkan yang mana akhirnya kita akan berasa tertekan.

Maybe we cannot see it yet, but work has definitely taken its toll on us. We go to work before the sun rises and go home after the sun is set. Some of us failed to pick up their own children from school or nursery on time, thus missing the joy before our eyes especially when that duty is taken by the bus driver. *sigghhh*

Above all, we all have to work to ensure the "family accounts" stay alive. Like myself, i must admit working from 9-6pm is slightly late already. Arrive home at 7pm, cook, shower, housr chores, and sleep. Routine is to be repeated day after day. Your child is left with their gadget (mind you, it is bought with the income we got at work).

Akan tetapi janganlah pulak disebabkan tugas, kita sanggup mengenepikan kesihatan diri. Tekanan kerja yang keterlaluan boleh menyebabkan kita berasa bimbang, kurang tidur, serangan jantung dan darah tinggi. Tak takut ke? Bak kata pepatah: bila kita berhenti kerja, majikan akan mendapat pengganti dengan mudah, tapi jika nyawa kita melayang, siapa yang nak ganti tempat kita dalam keluarga? TAKDE SAPAPUN.

Tekanan kerja pun boleh menjadi punca pergaduhan rumahtangga. Ala, tengok cerekarama tv3 pun boleh dapat contohnya. Tak pasal2 bini, laki dan anak2 jadi mangsa.

Untuk kita mengubah sesebuah organisasi supaya kita tidak tertekan memang mustahil. Biasalah, bos pun ada kena tekan, so dia tekan la anak buah supaya objektif kompeni tercapai. Itu normal. Tapi, apa yang kita boleh buat untuk menangani tekanan di tempat kerja adalah:
1. Bercutilah. Kalau takde duit, takat balik kampung jumpa mak ayah pun takpe. Janji ada perubahan angin dan persekitaran. Lagi best kalau dapat cuti lama sikit.
2. Berbual dengan rakan sekerja yang memahami. Sebab kalau cerita pada orang yang suka menekan orang lain pun takde maknanya. Ingat ye, komunikasi itu penting.
3. Cari kerja di tempat lain. Mana la tau itu satu petunjuk dariNya supaya kita blah dari organisasi itu dan cari rezeki lain. Silap2 lebih tenang dan lebih masyukkkk.

Well, that's the end of one article. Remember. The above is based on my opinion plus some reading from the internet and newspapers. Oh and also from the experiences of friends around me. I will get a more "scandalous" article written for you guys soon. Hehehehe.

Till then, happy working. Or else get yourself a new job.

Wednesday, September 19, 2012

THE MIRACLE

It has been almost 6 months since my last entry. Taktahu la kalau ada follower yang perasan ke tak, but i've been quite quiet lately. Let me tell you what happened.

I AM PREGNANT!!! ERRR 7 MONTHS PLUS TO BE EXACT.

Betullah kata orang rezeki Allah itu luas. I had an ectopic in 2010 and a miscarriage in 2011. Alhamdulillah, 2012 ni He gave me this wonderful gift finally. Moralnya, jgn putus asa. Yes, i was once very disappointed, but with lots of patient, ovulation test kit and a healthy husband (yes, get your husband to join sports!), we managed it finally. Syukur snagat.

I am now in my final trimester. And it's gonna be a boy! Here are some of the fun facts of having a second baby:
1. The first child tend to be more hyper in the first trimester.
2. Then she changed to the one 'wants the attention whole time'
3. And now she shows he tantrum so well!
4. This time, my belly looks bigger. I'm already 1.6 kg. And the belly looks rounder.
5. Bad backache, less sleep, no preferred food, slightly slimmer (from.the first pregnancy)
6. Oh i like to look pretty!!
7. I cant really walk and i like to pee almost everytime.
8. I like to sleep

I guess each pregnancy gives you a different experience. I should have started writing on this second miracle earlier, tapi like i said, im not that fit to start it sometime in march.

Looks like my boy is kicking for a kudapan. Will update more. By the way, my checkup is now in Naluri in wangsa maju. Due in end of Nov. Nervous, but if i can go through the first, the ectopic and the miscarriage, this should be fine! (ayat sedapkn hati).

Happy thoughts people!


Thursday, March 8, 2012

STATUS: happier!!

Assalamualaikum wbt and good day to all!

Lamanya tak update blog ni. I used to be a frequent writer. The was even a time when we had this "one post a day" and of course I didn't lose! So, actually, tak apa pun nak ditulis cuma kebelakangan ni, rasa sangat tidak seronok dengan apa yang berlaku di sekeliling I.

1. Jenayah makin teruk!! - okay, some say, I may b paranoid for the unfortunate event happened to me recently. Fair enough. Tapi tidakkah anda rasa peningkatan kadar jenayah ini berpunca dr kelemahan sang menakluk negara kita? I mean, pihak bkuasa, pihak atasan, pendek kata pihak yang memerintah. You see, in the new era of high technology, people are prone to feel insecure if they are not up-to-date. So, they want easy money, easy cash. Salah satu caranya? Merompak. Apa org atas buat pun kita taktau. The social problems are the better thing to look for bukannya isu khalwat menteri, seks luar tabii or skandal2 yang lain. Cater the social ill first, barulah negara aman maju. Ni nak naik basikal kt kwsn rumah pun ragu2 selamat ke tidak.

2. kerja makan rasuah - ni lagi satu. Baru2 ni adik I accident ketenya. Dilanggar makhluk perosak bangsa dia sdiri. Unfortunately, org tu tk ngaku salah dan buat repot tk sama dengan kejadian sebenarnya. We all ingatkan kebenaran itu akan muncul dpn si sarjan. Malangnya si sarjan lebih sygkan "duit poket" dia. Dia dh tau kita di pihak benar, dia buleh suruh kita ngaku kita salah. Kene suapkah encik? Hisssh. Macamana la org tknk amik tindakan sdiri. Sdgkan kebenaran mmg tk boleh menang di dunia ni. So, kpd yg berkenaan, renung semula apa kita dh buat. Byk dh drama psl rasuah ni dan implikasinya. Takkan tk leh nk paham jugak lagi kan?

3. Berniaga adik beradik - haaa.. Another issue yang sering menjadi bualan. I mean, sometimes, we tend to cover someone's fault since we are both serving to the same client. But do we know that in the end, we are the one who actually get the consequences? Yeah, mmg la nak tlg adik sdiri, tp kalau mmg dh adik sdiri tu kejenya curik ayam, tak berbaloi. Moralnya: keje biar ikhlas. Jgn biar susahkan org lain. Hidup ni macam roda. Kan?

Eh, oklah. Sebenarnya nk bg post lain. Later la. Sbb fikiran tk tentula. Ada keputusan yang perlu dibuat dengan cepat. Hahahaa.

Daaaaa....! Jumpa lagi yaaa