Our family tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 31, 2009

JIRAN YANG MENYIBUK

salam...

lupa pulak saya penah kata saya nak buat entry pasal jiran yang menyibuk. Ok. sepertimana yang ramai tahu, saya kini masih lagi di rumah sewa bersama keluarga terchenta memandangkan umah kami belum siap2. ye, selepas kejadian kontraktor bangang lari (dgr citer dia dah jadi sehelai sepinggang. tinggal tak gila je. Alhamdullilah. Allah dgr keluhan hambaNya yang teraniaya. Ingat tuh), kemudian menunggu kelulusan pinjaman mama (lambat cos... ntahla... susah nak cakap. patutnya tolong kakitangan dulu, tapi M**A ni tak buat mcmtu kot...) dan sekarang sedang dalam pembikinan semula, tapi lambat sket sbb kontraktor skrg banyak buat keje2 pemulihan sbb buatan org dulu tak bagus.

Teruskan dengan citer kita... ditakdirkan, sekali lagi, tgh2 pembikinan, ada call dari MPAJ. dia kata dia dapat aduan yang jiran punya umah bocor sbb kami. aik? "tu la encik, saya pun tak pastila. Makcik ni banyak kali sangat buat repot. saya dah naik pening. asyik dia je yang merepot". Untuk pengetahuan sume, umah2 sekitar ni tak amik pun kelulusan MPAJ yang kena bayar sket, sbb jiran sebelah menyebelah baik hati and tolak ansur. Makcik ni, nak jugak kami bayar pampasan (LAGI). Tapi, kali ni, kami bijak, kami bawak org MPAJ sekali buat siasatan lanjut. NYATA kami benar. Makcik kalah.

Baru2 ni Papa gi tgk umah. Jalan kaki je. dan menjengah bahagian atas. MAKCIK ni masuk umah kami dan tgk2 umah. Apalagi, TERKEDU melihat kelibat Papa yang turun dari tingkat atas. Papa tak buat muka, tetiba MAKCIK berkata: "ha, dah nak siap dah kan umah ni. Eh, bilik ni dah besar kan, ari tu kecik. Dapur dah siap ke? hari tu belom..." dan banyak lagi la...
1. Maknanya, makcik ni dah banyak kali masuk umah kami tgk2 sampai tahu segala macam progress. and no wonder la dia leh ngadu mcm2 kat MPAJ.
2. Eh, boleh pulak dia ni sibuk2 nak masuk umah org... jangan dia buat benda tak baik udahla..
3. segala citer yang papa tak nak tau pun dia citer

Haaaiii... Makcik yang kupanggil nenek: TOLONGLA. Jangan jaga tepi kain org. DIsebabkan makcik ni, kami susah. no wonder cucu2 dia tak HINGIN nak balik umah dia. DIA KESEORANGAN. KESIAN. Tapi saya tak tau nak kesian ke tak. Ada satu kes masa dia mintak pampasan kali kedua, Naza kata tak baik buat org tua mcmtu. LEPAS JUMPA, Naza pun MARAH!

Kepada sedara makcik ni, or nenek ni, TOLONGLA... TOLONGLA... nasihatkan dia ni. Temankan dia ni. Maybe cos she's alone. NO wonder la begitu rupa perangainya...


teka gambar apa ni?

sesi berjumpa kawan ummi...

Salam...
terasa geram sbb dah lama tak update. bahan banyak nak tulis, masa je tak sesuai... (bukan takde... sbb ada terbaca article katanya masa kita ada, cuma bila nak buat sesuatu kita kene tanya: perlu ke tak... so, Aryssa lebih penting dari blogging. hah).

Anyway, entry bergambar lagi kali ni. saya berjumpa Lin, teman sekuliah masa amik Diploma di UiTM. Dah lama sangat tak jumpa dia ni. Dan juga teman rapat kami, Che Tene (Che Tene geng voucher, so selalu gak jumpa dia ni). So, we went to Mid Valley dan melepak sakan di fudcot. banyak cerita yang kami kongsikan.


On the way ke Stesen Sentral dgn Aryssa dan Bibik 1. Abah keje petang, so, takleh nak hantar ke Mid. Dari Stesen, kami gi Mid naik teksi. So, sampai ala2 tepat masa la...

Ni gambar Che T, Lyn, and myself. Serta beberapa gambar Aryssa masa dia ikot Bibik 1 gi jalan-jalan sementara Ummi dia ni bergosip.

So, selepas berjumpa kawan, kami naik komuter nak pi Bank Negara punya stesen. Sbb, Bibik 2 Aryssa tunggu sana dan nak bawak saya yang dah bertahun lama tanya: "mana kedai roti nan cheese yang ko kata sedap bangat tuh?" Aryssa agak bising dalam tren, maka terpaksa bagi teether supaya senyap. Org ramai sangat, taknak la diorg ni bagi org yang bawak anak dulu... jahat...

Oh. nak bibik? saya takde. kene tanya agensi bibik. ni bibik2 tetap Aryssa. cantik kan? ahaks.

Kedai House of real Beriyani. LAZAT. Sila lihat gambar. Cheese pakai mozarella kot. macam piza. dah macam jalan2 cari makan dah saya skrg ni. Tapi mahal la sket... RM5.00. Mak aiii...!! Oh, kuah pun harga lain, kari ayam RM2.50. Tapi, saya tak abih pun makan. Kenyang. Gebu rotinya. Sian Bibik 2 terpaksa pegang Aryssa sementara Umminya melahap. LAZAT.

Itu sahajalah kali ni. sekian...

Saturday, March 28, 2009

pre wedding pix?

salam...

entry kali ni mcm lebih menjurus kepada situasi yang saya rasa semakin menular di kalangan kita semua, warga Malaysia, orang Islam.

Ramai yang nak buat pre wedding photos. pada saya, tidak salah. tiada halangan. tetapi yang menyebabkan saya rasa terluak (mcm baby lepas menyusu ada susu lebey), bilamana mereka ni bersentuhan/berpelukan/intimasi semasa rakaman tersebut. perlu kah? i mean, belum buleh la dik... dan fotografer juga tidak menjalankan tanggungjawabnya untuk memastikan perkara itu tidak berlaku.
maafkan emosi ini. tetapi saya nak bagitau la sket ye, kepada bakal pengantin, ini experience saya:

sememangnya masa kita bercinta, nafsu mengatasi segalanya. anda rasa ingin sentiasa dibelai. dipuja. dan bangga bila dipeluk kekasih, dicium di dahi dan berpegangan tangan. tapi, saya bertuah mempunyai kekasih yang lebih pentingkan tatsusila. nak pegang tgn depan org? atau menyuapkan makanan untuk beliau? jangan harapla. apatah lagi nak peluk pinggang. cheh. saya jeles tgk org lain yang mesra begitu.

Kini, setelah bergelar isteri, baru saya tahu kenapa dia buat mcmtu. "ha, skrg ni, hari2 boleh pegang, peluk, cium. takyah mintak2." tapi masih mengekalkan tatasusila, dia taknak buat mesra2 dpn org. kdg saya terasa juga. tapi saya tau dan percaya yang dia buat semua ni sbb taknak org kata kami mengada. menunjuk mesra. apatah lagi, kami ni kan dah jadi lakibini.

Tau tak, bila kita dah kawin, semuanya jadi biasa. takde nak gatal2 lagi depan org, ataupun saya nak kata macamana ek.... mcm: dah dapat, so, tak pyh nak terhegeh2. then, maybe la org yang hangat bercinta ni bagai nak rak berpeluk cium, sbb tak dapat selalu... bila dah ada depan mata, mulala tangan meraba. lepas ni masing2 nak balik umah sendiri. saya tak kata org lain, saya kata diri sendiri. tapi, like i said before, mujur Naza seorang lelaki yang bertamadun, menunggu penuh setia (lucu la)

bila dah kawin, anda akan rasa lebih selamat dan tak perlu terburu2. org yang selama ini anda dambakan dah ada di depan mata. boleh sentiasa dikucup. bila anak lahir pulak, kasih sayang mula terbahagi. cium anak ke, cium bini? hehehe... agaknya, pasal ni la ada yang ada masalah intimasi lepas lahir anaknya.

melalut apa la agaknya malam ni...

kesimpulannya. kepada muda mudi, ingatlah lagu seloka cinta remaja dari Arwah Seha. penuh nasihat. masa bercinta mmg seronok. saya pun penah rasa. bila dah ada anak, kita mula rasa hidup bukan untuk seronok saja. bukan untuk intimasi sahaja. senang cakap: bercinta berpada, nanti bila korang dah kawen, hahahahahah... semuanya tetiba bertukar rupa!!

ps: saya tak kata saya dan suami tidak berintimasi ye... saya cuma kata, suasana sudah berbeza!!

selamat bergelap

lampu dah padam. seluruh kawasan melawati kini gelap. dan rumah saya juga. walaupun parentsku tidak begitu supportive, aku teruskan jua.
we love you earth!

entry sebenar akan muncul.

Wednesday, March 25, 2009

manchester united kalah sbb aryssa?

Salam. aiseh. susah la nak update skrg ni. kat umah layan aryssa je. ofis lak sibuk sgt skrg ni. tapi apapun, saya nak buat jugak update ni sbb org dah marah lama sgt tak ke udara.. eheks.

Ingat tak ada satu sabtu tu, ada game Man U lawan Liverpool and AF7 punya konsert? disebabkan taknak bergaduh, maka, Abg Naza ajak pi umah Abg Muni kat Damansara. "u dgn Ifa (bini abg Muni) tgk AF kat umah dia. Abg gi tgk bola kat kedai memana dgn Muni. ok?" Win-win la. Tak kesahla.

Anak2 tinggal dgn kami. mcm biasa. "mana boleh bawak, nanti tak dapat tgk bola, tgk dia je pulak." kata sang suami.

So. kitorg mmg tak tgk sgt konsert pertama tu. byk layan anak je. nak2 anak abg Muni dah berjalan2. Fuhhh... lasak. agaknya Aryssa esok mcmana ek?

takdirnya Man U kalah teruk la!! Abg Naza n Abg Muni gembira sakan. Maklumla. Depa minat Liverpool. Kecewa Atok, Onni and Pak Ngah Aryssa.

Balik2 je. mama kata: "ha... ni Aryssa la ni pakai baju Man U. Dah kalah. Abah dia bukan sokong Man U." Kesian. tak pasal je dituduh penyebab kekalahan.

Ironinya, sabtu baru ni pun ada satu lagi game melibatkan Man U. Dan tak sengaja, saya pakaikan Aryssa baju Man U. Pun kalah jugak. Mama kata: "haaalaaa... Kan Onni dah cakap, Aryssa tak buleh pakai baju Man U. Berpaling tadah ni. Abah dia minat Liverpool."

Sekian. Tak best kan entry ni? mcm hampeh. Aduh. Mana idea saya ni?


"Ummi buat Aryssa... taknak kawan!!"

baju Man U yang dibeli dari London oleh Pak Ngahnya. Comel tau. Ada sweater lagi.



ni anak abg Muni. dah setahun umurnya. Haris Damia.

Saturday, March 21, 2009

Masya Allah... Dah Dua Minggu tak post?

Assalamualaikum...

Sori la cos tak sempat saya nak mengepos cerita cerita yang berlaku dalam hidup saya sebagai seorang ummi, isteri, kakak, anak dan cucu kepada orang-orang yang disayangi. Apa kata saya rangkumkan segalanya dengan membuat post bergambar? gambar tidak mengikut urutan peristiwa... ahaks.


Maybe tak ramai yang tahu bahawa saya ni juga boleh menjadi pengacara majlis. bukan nak promote diri sendiri sebab kawan saya Elyana lagi hebat. Tapi, bila difikirkan semula, saya rasa nak la menjebakkan diri dalam bidang ni secara amatur dan kemudian profesional. bukan apa, ada la side income. setakat ni, saya cuma jadi EMcee di ofis sahaja. yelah, nak hire Emcee luar, agak mahal kan. Saya dah The Purple Elf telah dihantar oleh pihak syarikat untuk lebih faham tentang menjadi pengacara. biar saya mengaku... MMG BOSAN. tapi, saya amik bahagian yang saya perlu tahu dan selebhinya, praktikkan saja. Yang paling teruja, makanan kat Park Royal sangat hebat. saya suke. Terima kasih ofis yang baik!!


Selain itu, saya juga ada melawat tiga orang bayi yang lahir pada bulan Mac. Mamu & Faizah, Mamu ni kawan ofis saya dan Abg NAza. Eva & Eddy, Eva kawan saya masa belajar di UiTM Shah Alam, dan Fara & Eddy (jugak), Fara ni kawan ofis jugak. Ketiga-tiga lelaki anaknya. Bagusla. Biarla budak lelaki lagi ramai. Hm. Faizah bersalin normal. Eva dan Fara terpaksa C-Section. Takpelah. Apapun, sume dah selamat. Tahniah!! Selamat berjaga malam... dan siang... dan petang... dan pagi.... hahahah. Oh. Masa melawat, ramai yang tanya bila saya nak tambah... Aiseh... cepu emas betul... tenang ye... saya nak tgk aryssa pandai berjalan dulu...


Selain itu, saya juga telah menjadi hairstylist kepada puteri ini. Rambut spiky ala-ala abahnya dan bertudung manis ayu seperti umminya. Comel kan?


Sebelum rambutnya dispikykan... Aryssa telah dipotong rambutnya oleh Abah!! Kesian... tapi, sbb rambut dah nak masuk telinga, rambut depan dah cecah mata, apa lagi bau masam peluh (Mama kata Aryssa sebijik macam saya, berpeluh kuat... ahaks), maka kami terpaksa potong untuk kesejahteraan beliau. Masalahnya, rambut depan dah tak panjang2 dah ni... HAYYYOOOO!!! nampak mcm jantan la!!


Sejurus selepas potong rambut pada 1 Mac 2009, kami dapat tahu uwo saya terlibat dalam kemalangan. Uwo dalam kereta yang dipandu Makcu Mah saya. Nasib baik semua selamat, cuma Uwo terhantuk sikit. Hm... katanya, Uwo pakai tali pinggang keledar belakang, kalau tak... taktau la nak cakap... Anyway, saya, Abg NAza, Papa, Kakak dan Aryssa balik kampung jap dan melawat. Mama dan J.O tak dapat ikot. ada hal esoknya. Adik pulak datang dari Kuantan. Dia ada keje di sana. Di kampung, kami cuba masukkan Aryssa dalam buaian. Nyenyak betul dia tido. heheheh...

Siap sudah pos kali ini. kita jumpa lagi di lain waktu dengan pos bercampur baur seperti ini kerana saya tidak dapat menggunakan laptop setiap hari... oh. akan datang...

KISAH JIRAN YANG MENYIBUK!!

Saturday, March 7, 2009

la... nama blog pun nak curi ke??



entry kali ni sbb nak ambush sorg blogger yang ntahapaapantah. TPE penah bagitau pasal ada org plagiat story blogger lain and buat jadi entry sendiri. pada saya ini jenayah jugak. jenayah siber. patut dihukum org sebegini. kalaupun nak amik story org and masuk jadi entry sendiri, apakata bagi kredit skit kat org yang dah perah otak tuh, kan?

Anyway, nak citer plagiat nama blog. macam saya punya SCHOOL OF THOUGHTS. adek saya punya nama blog telah diPLAGIAT!! perlu kah? kah? use your own creativity la dik. Namun, maybe budak ni tak penah tau pun ada org nama blog sama mcm dia. tapi, saya dah drop comment and hope budak tu tau and tukar segera la.. tak bestla ada plagiarism dalam blog. originality lagi baik tau. lagipun, itu akan menunjukkan kita semua ni sapa.

korang nak tau lanjut? sila click link: http://chentafadvsalaisya.blogspot.com/. Ini blog address yang saya kata namanya sama dengan adik saya punya blog. ni blog adik saya: http://chentakami.blogspot.com/. Sila lihat sendiri dan nilailah.

Kenapa saya EMOSI? sbb saya ni lain dari adik saya yang sangat senyap dan taknak buat sesuatu. TAPI SAYA AKAN MENEGAKKAN KEBENARAN!! Huahuahua.